”Jag är en av extremistpapporna”

Calle Godani reporter
En snart pappaledig reporter.
Jag får en ny chef i april. Han är kort, ganska tjock och han tar inte ett nej. Men när jag gosar in näsan i hans nackveck och han skrattar sitt gurglande skratt, då är allt förlåtet.

Hubert heter han och jag ska vara pappaledig med honom i nio månader.

Därmed är jag en extremist i en internationell jämförelse. Eller världsmästare, om man så vill. Inga pappor i världen är hemma så länge som de svenska. Och inga pappor i Sverige är hemma så länge som vi i Stockholm. Vi är extremast av de extrema.

Se upp för väggen

Men jag utsätter mig också för en risk. För medan kvinnor oftare blir utbrända än män, så löper män i familjer där man delar på föräldraledighet och vab lika hög risk att bli utbrända som kvinnorna, visar statistiken. Alla som haft barn på dagis vet varför. Det är svårt att räcka till.

Men det är ingenting mot vad italienska föräldrar upplever. Där bygger hela systemet fortfarande på att en person är hemma på heltid. Skolorna har bara lektioner på förmiddagarna. Sen förväntas man hämta sitt barn, ge det lunch och läsa läxor.

Italien i botten

Det funkade kanske på 60-talet. Men det är inte lika lätt när hälften av kvinnorna jobbar. Medan Sveriges födelsetal är bland Europas högsta ligger Italien i botten.

Italienska par skaffar ett barn, sen gör de flesta inte om det misstaget.