”Jag blev så sjukt stressad”

Mirjam Halldén deltog med vietnamesiska vårrullar i den första uttagningen till TV4-programmet Sveriges mästerkock – och blev uttagen.
Mirjam Halldén deltog med vietnamesiska vårrullar i den första uttagningen till TV4-programmet Sveriges mästerkock – och blev uttagen.
Tre av deltagarna i Sveriges mästerkock bor på Södermalm.

En av dem är Mirjam Halldén, 32.

– Jag har alltid varit intresserad av mat, säger hon.

Mirjam Halldén bjuder på kaffe och hembakade muffins hemma i köket på Lundagatan. Utsikten över Riddarfjärden och Stockholm är hänförande. Här bor hon med sambon Jesper och sonen Ture.

Mirjam Halldén är en av deltagarna i Sveriges mästerkock, som sänds i TV4. Hur det går till slut får hon inte avslöja.

– Det har varit väldigt roligt. Men det var mycket mer känslomässigt påfrestande än vad jag hade trott, säger hon.

Mirjam var mammaledig i fjol när hon anmälde sig till programmet.

– Jag har alltid varit intresserad av mat och då startade jag en matblogg. Jag tyckte att mästerkockprogrammet var kul och ville testa hur bra jag egentligen är, berättar hon.

Den första uttagningen var på Clarion hotell vid Skanstull och dit skulle man ta med sig en kall rätt som man lagat. Mirjam tog med sig vietnamesiska vårrullar, något som hon lagat många gånger.

– Jag blev så sjukt stressad och när jag gick därifrån tänkte jag att det här är ingenting för mig. Men precis när jag kommit hem ringde de och sa att de ville ha med mig, berättar Mirjam.

När man som amatörkock bjuder goda vänner på middag brukar de komma med uppskattande kommentarer. Men kockarna i juryn i Sveriges mästerkock har inte direkt rykte om sig att vara milda och vänliga.

– Leif Mannerström är lite faderlig och omhändertagande. Marcus Aujalay är saklig och kommer med tips. Per Morberg är ju castad som den elaka kocken, säger Mirjam.

Mirjam Halldén är ändå glad att hon antog utmaningen och tycker att hon lärt sig väldigt mycket.

Hennes matintresse grundades långt bakåt i tiden, redan i barndomen.

– Hemma hos oss åt vi alltid te och mackor på kvällen. När jag var elva år sa jag att vi måste börja laga riktig mat som man gjorde hos alla andra. Pappa köpte Carl Butlers kokbok och vi lagade oss igenom den från pärm till pärm. Både pappa och jag lärde oss laga mat.

Sedan dess har Mirjam bott i Spanien, USA och Kina och det har utvecklat hennes matintresse. Hon tycker om att handla livsmedel på plats och prova sig fram till nya rätter. I dag lagar hon gärna asiatiskt – hon är mycket förtjust i lime, chili och koriander – men även långkok och svensk husmanskost.

– När jag gör chili kokar den ett dygn, eller åtminstone från morgon till kväll. Då blir den godast.

Bland husmanskosten gör hon också tidskrävande klassiker som kåldolmar och kroppkakor. Visst blir det snabbmat ibland, men halvfabrikaten lyser med sin frånvaro.

Hemma på Lundagatan är det Mirjam som lagar all mat.

– Utom på måndagar när jag spelar badminton. Då lagar Jesper spagetti och köttfärssås.

Fakta

Mirjam Halldéns favoriter

Lagar helst:

Vietnamsiska vårrullar. ”Vårrullarna kan fyllas med räkor, koriander, mynta, morötter och eventuellt risnudlar.”

Chili. ”Ska puttra från morgonen om man ska äta den på kvällen.”

Ceviche. ”Jag gör den på räkor, lax eller pilgrimsmusslor. Jag gillar ju smaken av lime.”

Handlar helst på Södermalm:

Cajsa Warg.

Kina livs på Ringvägen.

Coop vid Zinken ”för att det är närmast”.

Äter helst ute på Södermalm:

På autentiska kineser som Ho’s, En ful och en gul och Guldankan. Gillar också Bistro Süd och Urban Deli.