ANNONS

”Jag blir orolig och rädd”

Milla Nunez Alvarez tycker att det är läskigt med uppgifterna om att en man försökt locka med sig flickor i en bil.
Milla Nunez Alvarez tycker att det är läskigt med uppgifterna om att en man försökt locka med sig flickor i en bil.
Män som vill locka in barn i bilar har skapat oro i söderort den senaste tiden.

Polisen tonar ner några av anmälningarna – men tar dem ändå på allvar.

I våras anmäldes tre fall av barnofredanden i Tallkrogen. Förra lördagen ska två pojkar ha skrämts av en maskerad man som hoppade fram bakom en kyrkogårdsmur i Sköndal.
ANNONS

Den 12 augusti gick polisen i Farsta ut på sin Facebooksida och varnade för en man som eventuellt kunde vara maskerad och som vid två tillfällen skulle ha försökt locka med sig barn in i sin bil i Hagsätra.

Inlägg spred sig snabbt på sociala medier och fångades upp av flera medier.

En dag senare gick polisen ut med att det troligen rörde sig om ”ett missförstånd” – samtidigt fortsätter utredningen.

– Vi vet att det skapar oro, men ibland måste man gå ut och varna. När det ändrar riktning är det viktigt att gå ut med det också. Vi fortsätter att utreda det här med all kraft, men utan att gå in på några detaljer kom vi fram till att det förmodligen handlade om ett missförstånd, säger Henrik Nilsson vid polisen i Farsta.

I maj kom tre anmälningar in om liknande händelser i Tallkrogen. Tre flickor ska vid olika tillfällen och på olika sätt ha blivit uppmanade att åka med i en mans bil. Han ska bland annat ha lockat med godis. Polisen hade hög närvaro i området efter händelserna, men lyckades aldrig gripa någon misstänkt.

– Det är läskigt, jag blir orolig och rädd, säger tvåbarnsmamman Milla Nunez Alvarez, som har sina barn på Tallkrogens skola.

Hon anser dock att barnen måste kunna få vistas ute själva.

– Allting handlar ju om att ha en dialog med sina barn. Min dotter är 8 år nu och måste ju kunna få gå själv till parken. Vi föräldrar hälsar väldigt mycket på varandra här i Tallkrogen och det känns viktigt så barnen ser att okej, den här vuxna personen känner mamma.

I juni berättade Lokaltidningen Mitt i om hur Tallkrogens skola begränsade området på skolgården som barnen fick leka på.

ANNONS

– När det händer sådant här blir föräldrar alltid oroliga och personalen blir väldigt på tårna. Nu har vi lagt till en del i vår krisplan som heter hot mot elev/vuxen. Det handlar om vad medarbetarna ska göra om någon känner sig hotad, säger rektorn Göran Bergholm.

Han menar att rutinerna för när barnen ska gå hem från skolan är striktare i dag än förr.

– Det finns en större oro. Om ett barn inte kommer hem efter skolan och föräldern ringer blir det ett jättestort pådrag.

Fler anmälningar om ofredanden mot barn har kommit in till polisen. Förra lördagskvällen ska två pojkar i 13-årsåldern ha varit på väg hem genom ett skogsparti i Sköndal när en man, svartklädd med vit mask över ansiktet, plötsligt ska ha hoppat fram bakom en kyrkogårdsmur.

Enligt pojkens mamma ska mannen ha jagat killarna tills de kom fram till ett upplyst område där folk vistades.

– De var livrädda, de såg ut som spöken i ansiktet när de kom hem, säger mamman.

Polisen tror inte att de olika fallen har någon koppling till varandra.

– Nu har det varit några anmälningar i rad, men det är långt mellan platserna. Vi har svårt att tro att det skulle vara samma gärningsman, säger Henrik Nilsson.

– Jag tror inte att vi ska vara mer oroliga i dag än vad vi har varit tidigare, men däremot är det bra att prata med sina barn om att man inte ska följa med vuxna personer som man inte känner.

De var livrädda, de såg ut som spöken i ansiktet.mamma till pojkar som jagats

Fakta

Så pratar du med barnen om farorna

Som vuxen: Stå med båda fötterna på jorden. Låt inte din egen ångest dra i väg med dig.

Lär barnen att aldrig följa med okända, oavsett om de verkar snälla och lockar med godis.

Förmedla en balanserad bild av världen till barnen. Berätta att det händer att barn råkar illa ut men att risken är väldigt liten om man vet hur man ska bete sig.

Lyssna på barnen och prata med dem om deras tankar.

Källa: Barnpsykolog Christer Ekelund / City Psykologhus

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.