”Jag har bönat och bett kommunen”

Mitt i:s artikel om Nils Andersson i Värmdö, som tvingats flytta efter att inte ha haft råd att ansluta sig till VA, har skapat reaktioner.

Nu har fler hört av sig om liknande situationer.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om Nils Andersson som tvingats sälja sitt hus på Värmdö efter att inte ha haft råd med avgifterna från Värmdö kommun när de bygger ut kommunalt VA.

Efter det har flera personer hört av sig till oss.

Samtalen har handlat om boenden i sommarstugeområden som är oroliga över att mäkta med anslutningsavgifter på flera hundra tusen kronor. Men också om människor som inte ser någon annan lösning än att lämna sina hem.

Anders, som egentligen heter något annat, är en av dem. Han bor i ett mindre hus i Herrviksnäs. Han har lyckats låna pengar till anslutningsavgiften på 220 000 kronor för kommunalt vatten och avlopp, men precis som i fallet med Nils Andersson, är det brukningsavgiften som ställer till det.

– Jag måste betala trots att jag inte kopplat på, säger han.

Efter att ha blivit svårt sjuk och förlorat jobbet blev Anders inkomst liten och sparpengarna är slut. Nu tvingar Värmdö kommun honom att koppla in sig, annars väntar vite på 50 000 kronor och plombering av den nuvarande anläggningen.

På Värmdö kommun menar man att det är positivt att fler och fler ansluter sig till kommunalt VA.

– Det är en jättemiljösatsnings om vi gör genom att bygga ut kommunalt VA. Det gagnar alla, framförallt i ett hållbarhetssyfte, säger Monica Pettersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Anders håller inte med. Han tycker att det borde kunna gå att göra något slags undantag.

– Jag skadar ju ingen med min slutna tank. Jag har bönat och bett hos kommunen, men som det ser ut så kommer jag att tvingas sälja mitt hem, min lilla trygghet. Och jag förstår att regler är regler, men det kan inte vara meningen att det ska vara på det här viset, säger han.