Min lokala hjälte

”Jag kommer aldrig få Sandra tillbaka”

17-åriga Sandra från Täby sköts till döds av sin pojkvän i en lägenhet i Sollentuna.
17-åriga Sandra från Täby sköts till döds av sin pojkvän i en lägenhet i Sollentuna.
Förra veckan kom domen mot pojkvännen som sköt 17-åriga Sandra till döds.

Nu berättar Sandras mamma om sorgen efter dottern och ilskan över den milda domen.

– Sandra skulle ha levt om det inte vore för honom, säger hon.

Rättegången är över. Hemma i lägenheten i Täby häller Sandras mamma upp kaffe i ett glas. Hon slår sig ner vid köksbordet.

– Sandra skulle ha levt nu, hon hade varit här nu, om det inte hade varit för honom, säger Helen och gestikulerar ut mot rummet.

I onsdags dömdes den nu 19-årige pojkvännen från Sollentuna av Svea hovrätt för vållande till annans död. Han fick tre års fängelse för att ha skjutit Sandra i huvudet.

Pojkvännen har hela tiden hävdat att han av misstag råkade avfyra pistolen mot hennes huvud. Men Sandras mamma är besviken över domen. För henne kommer det som hände alltid att vara ett mord.

– Det fattar väl varenda människa att någon dör om man skjuter henne i huvudet?!

För det var vad som hände i augusti förra året. Pojkvännen har erkänt att han riktade en pistol mot Sandras huvud och tryckte av. Han har senare förklarat att han inte trodde att det fanns någon kula i. Både tingsrätten och hovrätten valde att tro honom.

Sandras mamma hade träffat pojkvännen innan det hände. Han hade varit hemma i lägenheten, hälsat på Sandra i hennes rum.

– Men vi har knappt pratat med varandra, mest sagt hej och hejdå. Men jag visste att han höll på med skitgrejer. Det är en ångest jag får bära med mig genom livet, att jag lät henne vara med honom.

Fotot av Sandra som synts i media är det sista som togs av henne och hennes mamma tillsammans. De satt på en uteservering i sommarkvällen. Några dagar senare var Sandra död.

– Jag var så chockad i början. När jag satt på sjukhuset vägrade jag att ta in det som hänt. Jag fattade inte riktigt. Det är många saker som flyger genom ens huvud. Vilka val jag har gjort eller inte gjort. Vad som hade kunnat förhindra det som hände.

Sedan drog mediekarusellen i gång. Journalister började ringa och Sandras ansikte hamnade på löpsedlar över hela landet. Först ville Sandras mamma inte svara på några frågor.

– Det var oerhört att läsa alla detaljer i tidningarna. Jag har läst hundratals gånger hur han dödade henne. Men efter ett tag ville jag veta. Jag ville ha kontroll.

I början av januari började rättegången. Sandras mamma skulle för första gången möta pojkvännen sedan dotterns död. Hon var nervös och osäker på sin egen reaktion. Försökte att inte titta på honom över huvud taget.

Men när advokaten skulle bedyra hans oskuld fick Helen nog.

– Jag blev så jävla förbannad. Hur han lade fram orden och vred till allt, det var vidrigt. Jag kände hur jag ville sparka sönder bordet.

Pojkvännen dömdes inte för mord.

– Det är fel på lagen om han inte kan dömas för mord för det han har gjort. Han har tagit livet av min dotter och så ska han sitta i tre år.

Sandra kommer aldrig att fylla 18 år. Men när hon levde hade hon och bästa vännen framtidsdrömmar. De fantiserade om att vara tärnor på varandra bröllop och gudmödrar åt varandras barn.

I dag har Sandras mamma bra kontakt med Sandras vänner. De träffas ofta, hittar på roliga saker tillsammans och stöttar varandra.

– Sandra var en glad och rolig tjej med mycket humor. Hon vågade stå upp för sig själv. Vi ser det som att Sandra lever kvar, med oss. Hon är med oss i allt vi gör. Det kommer hon alltid att vara.

Jag har läst hundratals gånger hur han dödade henne.Sandras mamma

Fakta

Sandra sköts i huvudet

6 augusti 2012: Polisen larmas till Malmvägen. Den nu 19-årige pojkvännen hade skjutit Sandra i huvudet.

4 januari 2013: Rättegången börjar. 19-åringen erkänner att han skjutit Sandra, men hävdar att det var av misstag.

18 januari 2013: Tingsrätten meddelar att 19-åringen döms för bland annat grovt vållande till annans död. Det är inte klarlagt att pojkvännen visste att det fanns en kula i loppet, menar rätten. Åklagaren överklagar domen till hovrätten och vill ha mannen dömd för mord.

3 april 2013: Hovrätten går på tingsrättens linje och friar för mord.

Sandras mamma kommer att överklaga till Högsta domstolen.