Min lokala hjälte

”Jag såg en kvinna som låg på rälsen”

Två rådiga män sprang ner för perrongen och hjälpte den sargade kvinnan upp från spåren.
Två rådiga män sprang ner för perrongen och hjälpte den sargade kvinnan upp från spåren.
En man knuffade en kvinna så hårt att hon föll ner på spåret på Brommaplans t-banestation.

Nu åtalas mannen för försök till dråp.

Mannen och kvinnan kliver av tunnelbanan. Övervakningsbilder visar hur de diskuterar någonting. Sen knuffar mannen kvinnan som flyger ut från perrongen och landar på rälsen.

Hon försöker resa sig, men lyckas inte komma upp. Mannen fortsätter att gå och tar upp en cigarett ur jackfickan.

Han vänder sig aldrig om.

Händelsen utspelade sig på Brommaplans tunnelbanestation i slutet av februari. Johan hade varit på Brommaplan och ätit lunch och skulle ta tåget tillbaka till jobbet när två tjejer kom rusande ner för trappan mot spärrvakten.

”Någon ligger på spåret”, ropade de.

Johan kastade sig upp för trapporna och rusade ut på perrongen.

– Allra längst bort såg jag en kvinna som låg nere på rälsen, säger han.

Johan sprang dit och när han hunnit fram lyckades kvinnan resa sig upp. Han sträckte ner sina armar, den omtumlade kvinnan tog tag och Johan kunde lyfta upp henne till säkerhet.

Ytterligare en hjälpsam man kom fram och de ledde den blodiga kvinnan till en bänk.

Strax därefter var polisen på plats. Den man i 40-årsåldern som misstänks ha knuffat kvinnan, som han är gift med, greps direkt.

Ett par dagar efteråt häktades han och han är nu åtalad för försök till dråp alternativt grov misshandel. Enligt mannens advokat Björn Sandin nekar han till brott.

– Det var aldrig den tilltalades mening att hon skulle mista livet, säger han.

Förra året befann sig 557 människor på spåren, frivilligt eller ofrivilligt, enligt uppgifter från MTR, som sköter tunnelbanan i Stockholm. Ett av fallen var det uppmärksammade i Sandsborg, där en man såg en annan man ligga på spåret, rånade honom och lämnade kvar honom åt sitt öde.

Fram tills slutet av februari var redan 62 incidenter rapporterade totalt sett, fler än två om dagen. Enligt Rasmus Sandsten som är pressekreterare på MTR är det mycket nära att någon råkar illa ut i ungefär tio procent av fallen.

– Vår uppfattning är att alkohol den största boven, säger han.

I Bromma rapporterades 30 fall ifjol. Värst var det på Brommaplan och i Alvik.

SL:s bekräftar att de har ett problem med att folk springer på spåren, men att folk hamnar där ofrivilligt är inte lika vanligt.

– Men det händer dessvärre oftare än vi önskar, säger Jesper Pettersson, pressansvarig på SL.

Han berättar också att SL just nu tittar på möjligheterna att sätta upp glasväggar på stationerna med dörrar som öppnas när tågen anländer. En grov uppskattning är att det skulle det kosta mellan 20 och 40 miljoner kronor per station.

Fakta

Om du ser någon på spåret

Försök, utan fara för dig själv, att hjälpa personen upp.

Ring SL:s trygghetsnummer 020-1202525. Då kontaktar operatörer trafikledningen. Om tåget är på väg, spring till änden av plattformen dit tåget anländer och försök signalera till föraren att någon är på spåret.

Om du själv är på spåret – rör dig långt bort från den ände av spåret där tåget anländer. Det ger föraren tid att bromsa.

Källa: SL