ANNONS

”Jag satt fast i hissen i 1,5 timme”

Taxen Trubbel var inte med när Maria fastnade. Men hon kunde höra Trubbel och hennes andra taxar skälla när hon satt fast.
Taxen Trubbel var inte med när Maria fastnade. Men hon kunde höra Trubbel och hennes andra taxar skälla när hon satt fast.
Maria Hedkvist åker aldrig hiss till bottenvåningen. De senaste månaderna har hissen strulat ett flertal gånger, berättar hon. Nyligen fastnade hon efter ett besök i tvättstugan.
ANNONS

Att fastna i hissen är för många en mardröm. Eriksbergsåsenbon Maria Hedqvist tillhör den skaran. Hon fastnade i hissen utan mobiltelefon.

– Jag satt fast i en och en halv timme, säger hon.

Maria berättar att hon ringde på en larmknapp och att hon till slut blev upptäckt av en granne. Larmet går inte till någon central utan ska höras i trapphuset.

– Jag fick klättra ut. Det var farligt.

Maria har sett att hissarna i trapphusen bredvid renoverats. Nu undrar hon när turen kommer till hennes trapphus. Enligt henne har hissen krånglat en hel del sedan november och hon räknar upp flera grannar som fastnat. Hon vågar inte ta hissen till tvättstugan. Det är ofta där det blir krångel, säger hon.

Camilla Borgström som är pressansvarig på Botkyrkabyggen berättar att hissen på Skarpbrunnavägen 83 ska renoveras i juni.

– Jag kan inte svara på hur ofta det varit krångel här. Men eftersom den står snart i tur är det inte omöjligt att det varit en del senaste tiden, säger hon.

Annars har bostadsbolaget en annan version av vad som hänt. Den har de fått från bolaget som rycker ut när folk fastnat.

– De kom efter drygt 30 minuter, men då fanns det ingen person att släppa ut, säger Borgström.

ANNONS

Maria Hedqvist menar att det inte kan stämma.

– Min granne som till slut hörde mig ringde efter hjälp vid klockan 20.15. Klockan 21.10 var jag uppe i lägenheten igen och kunde ringa och berätta att jag var ute, kontrar hon.

De nyrenoverade hissarna har en larmknapp där den som sitter fast kopplas till en central. Hissarna uppges enligt Hyresgästföreningens ordförande Kim Lindholm ta 500 kilo. Men det kan inte stämma menar han och berättar om hissar som strejkar vid fyra personer och någon matkasse.

– Vi har noterat på enstaka ställen att det är problem med överlastningsskyddet och går. Det står på vår åtgärdslista.

Fakta

Då renoveras hissar

Botkyrkabyggen renoverar cirka 30 hissar per år.

Byte av motor, styrsystem och inredning ingår i renoveringen.

Hissarna får också service fyra gånger per år.

Botkyrkabyggen har möten med hissbolaget tio gånger om året.

De tar upp felanmälningar och gör en lista över hissar som ska renoveras.

Källa: Botkyrkabyggen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.