”Jag tror att jag får jobb direkt”

Mambala Camara är en av de 18–24-åringar som går jobbcoachningsprogrammet i Östberga. Nishte Husseini är en av coacherna.
Mambala Camara är en av de 18–24-åringar som går jobbcoachningsprogrammet i Östberga. Nishte Husseini är en av coacherna.
Kulturskola, upprustade idrottsplatser och jobbsökarkurser – nu fokuserar Stockholms stad på Östberga.

Mambala Camara, 20, är glad att det satsas – och hoppas hitta arbete.

– Jag tror att jag kommer få jobb direkt, så känns det, säger han.

Många Östbergabor har under en längre tid reagerat på bilbränder och otrygghet. Nu vill staden lösa problemen genom en rad olika satsningar.

En av dem är jobbcoachningsprogrammet på Östberga community center. Målgruppen är unga vuxna mellan 18 och 24 år som saknar sysselsättning.

Mambala Camara tog studenten i juni från teknikprogrammet. Nu vill han hitta ett arbete.

– När jag var liten ville jag bli advokat. Det kanske kan bli så någon gång, men nu vill jag hitta ett jobb som elektriker, säger han.

Förut gick Mambala Camara till arbetsförmedlingen, men det kändes inte bra.

– De sa bara: ”sätt dig ner här och fyll i det här”. Jag visste inte vad jag ville göra. Det var väldigt stressigt och mamma och pappa tjatade på mig. Jag tänkte mest att det bara är att hoppas att något kommer till en, säger han.

på Östberga community tycker han att känslan är en annan. Nu har han skrivit cv och filar på sitt personliga brev. Sedan vill han hitta en praktikplats.

– De flesta jobb kräver erfarenhet. Därför jobbar vi mycket med praktik, för att de ska komma in på arbetsmarknaden, säger coachen Nishte Husseini.

Den senaste tiden har staden gjort många satsningar i Östberga. Bland annat har fotbollsplanen i centrum fått konstgräs och kulturskolan har etablerat sig i Östbergaskolans lokaler.

– Staden satsar på Östberga, det är väldigt speciellt och mycket glädjande. Det är flera olika förvaltningar som går samman med oss. Det är ingen hemlighet att man i år kikar extra på Östberga, det finns särskilda utmaningar där, säger Ulf Walther (S), stadsdelsnämndens ordförande.

Mambala Camara har märkt av satsningarna.

– Ja, jag tycker det är jättebra. Vi spelar fotboll nästan varje dag på den nya planen, säger han.

Trots det finns det fortfarande för lite att göra, menar han.

– Vi har två bussar, en kiosk och en affär typ. När vi var yngre var vi hemma hos varandra, nu hänger vi på torget. Vi är mellan tio och femton stycken. Folk blir rädda när de ser oss, men vi bara umgås.

Fakta

Jobbsökarkurser, idrott och kultur

Lisebergs IP har renoverats, likaså fotbollsplanen i centrum som har fått konstgräs.

Kulturskolan har kommit hit.

På Östberga community center får unga vuxna jobbcoachning. Stadsdelsförvaltningen ska satsa ännu mer pengar på det.

Ett nytt utegym byggs i höst bakom Lisebergs bollplan.

Bostadsrättsföreningar har haft ett första möte för att reda ut ansvaret för till exempel trasiga lyktor och oklippta buskar.