”Jag vakna upp och var suedi”

"Jag är född i Sverige och är svensk – och är så trött på att man fortfarande använder sig av begreppet andra generationens invandrare om oss", säger 33-årige rapparen Erik Lundin.
"Jag är född i Sverige och är svensk – och är så trött på att man fortfarande använder sig av begreppet andra generationens invandrare om oss", säger 33-årige rapparen Erik Lundin.
Grimstabon Erik Lundin rappar om sin egen historia om uppväxten i Västerort.

Texterna är pepprade med förortsslang.

– Jag rappar som man pratar här ute, säger han.

På fredagen släppte Grimstarapparen Erik Lundin, tidigare känd som Eboi, sin debut EP ”Suedi”. Den har redan fått lysande recensioner och lovord och många musikskribenter beskriver Erik Lundin som den politiskt viktigaste rapparen just nu.

Förra veckan var han med i SVT:s nyhetsmorgon där svensk hiphophistoria skrevs då han framförde en tio minuter lång rap acapella. I raplåten får han med hela sin historia och programledaren blev rörd till tårar av låten, där han beskriver det allt mer råa klimatet som råder i samhället.

– Det var stort. Rappen är den mest politiska musikgenren vi har. Det är asfett att vi äntligen får ta plats i finrummen, säger han.

Trots att det är hans solodebut är han ingen nykomling utan har varit med på den svenska hiphop-scenen i över tio år.

Han ingår i hiphop-kollektivet Respect My Hustle, där bland annat Adam Tensta och Silvana Imam ingår.

Erik Lundins fullständiga namn är Ibrahima Erik Lundin Banda. Tidigare använde han mest sitt förnamn Ibrahima eller Eboi, som han också har som artistnamn. När han nu rappar på svenska så är han Erik Lundin.

– Jag har använt mig av Erik Lundin när jag jobbade som säljare. Alla som har namn som inte klingar svenskt gör det. Jävligt sorgligt egentligen men så är det, säger han och drar en säljarharang på värsta stockholmsdialekten.

I sina låtar på Suedi pepprar han på med massor av slangord. Han sticker ut med sina texter på så vis, det är slang som kommer direkt från gatan, och inte ord som blivit totalt försvenskade.

– Det är så vi pratar här säger han.

Till EP:n följer de med en ordlista för dem som inte förstår alla ord.

Erik Lundin har alltid varit intresserade av språk och har sedan han var barn alltid läst mycket. Han byter obehindrat mellan förortssvenska och en sådan svenska som den äldre generationen talar svenska.

– Jag har vuxit upp i Järva och Västerort. Men också hos min mormor och morfar utanför Sundsvall, säger han.

Han har en examen i ekonomi från USA, där han pluggade. Nu jobbar han på ett boende för ensamkommande flyktingbarn.