”Jag vill att det ska sluta nu”

Zeynad Ali, 13, och hennes lillebror Mohamed , 10, har vaknat till explosioner och skrik. ”Vi vill att det ska sluta nu, vi vill kunna gå ut”, säger Zeynad Ali.
Zeynad Ali, 13, och hennes lillebror Mohamed , 10, har vaknat till explosioner och skrik. ”Vi vill att det ska sluta nu, vi vill kunna gå ut”, säger Zeynad Ali.
I Husby tändes elden som satt Stockholms förorter i brand. I över en vecka har upploppen fått Husbyborna att befinna sig i ett undantagstillstånd. Kravaller och stenkastning får många att låsa in sig i sina hem.

– Jag vill att det ska sluta nu, vi vågar inte gå ut, säger Zeynad Ali, 13 år.

”Det var väntat”, säger en Husbybo omgiven av krossade fönster på torget i Husby.

För en del poliser var det också väntat, liksom för många ungdomar i området. Något rörde sig under ytan. Sedan kom den.

Den första bilexplosionen i Husby hördes natten till förra måndagen. Sedan dess har över 70 bilar brunnit, och flera fastigheter.

Ett hundratal ungdomar mellan 12 och 23 år har enligt polisen deltagit i skadegörelsen och stenkastningen. Tretton har gripits, misstänkta för bland annat grov mordbrand, misshandel och grovt upplopp. Av dem har en anhållits, en har häktats och tre ungdomar togs omhand av socialtjänsten. Och oroligheterna spred sig till flera andra förorter.

Men för alla var det inte lika väntat.

– Jag känner inte igen mitt Husby. Jag har bott här i 22 år, nu är det en krigszon. Jag vågar inte gå ut efter klockan 19, säger Mabadt Hassan.

Hon och de flesta Lokaltidningen Mitt i möter fördömer stenkastningen och tycker att man borde hitta andra lösningar för att göra sina röster hörda.

På Kistas brandförsvar har man under veckan arbetat hårt och fått utstå både hot och stenkastning.

– Jag är ledsen, men mest besviken, över att ungdomarna använder oss som verktyg för att visa sitt missnöje. När vi är och släcker bilbränder kanske någon av deras släkt och vänner är i verklig fara någon annanstans och då kommer vi dit för sent, säger brandmästare Patrik Gustafsson.

Lokaltidningen Mitt i har pratat med flera ungdomar i Husby som sympatiserar med kravallerna. Och andra som tycker att situationen gått över styr.

– Jag var med från början och brände bilar, men nu har det gått för långt. Andra ungdomar från andra orter kommer hit och bränner. Ingen Husbybo ville se Husby gård brinna, säger en Husbybo i 20-årsåldern.

Under veckan har Husbyborna sett anrika Husby gård, öppna förskolan, läkarmottagningen, det nyinvigda Berättarministeriet och flera butiker i centrum, förstöras.

Upploppen beräknas kosta mångmiljonbelopp. Bara polisens extra insatser har kostat hundratusentals kronor per kväll. De tre största bolagen inom bilförsäkring i Stockholm, If, Folksam och Trygg-Hansa, har hittills fått in anmälningar om mellan 20 och 30 bilar som förstörts i samband med kravallerna. Och garaget som brann på Nordkapsgatan kommer att kosta minst 1,5 miljoner för fastighetsägaren att åtgärda.

På torget i Husby är fönsterrutor fortfarande trasiga. 13-åriga Zeynad Ali vågar inte gå ut efter skolan och har sett tonåringar misshandla en polis.

– Jag är rädd. Maskerade människor springer och skriker utanför mitt hus. Jag vill bo i Husby hela mitt liv men inte om det ska vara så här.