ANNONS

Jagade ut inbrottstjuv

När tjuven hoppat från balkongen och försvunnit lade sig Jimmie och hans flickvän ner och skrattade. Av chock, tror de. Först senare under dagen kontaktade de polisen. ”Jag ångrar att jag inte ringde direkt, då hade de kanske kunnat ta honom.”
När tjuven hoppat från balkongen och försvunnit lade sig Jimmie och hans flickvän ner och skrattade. Av chock, tror de. Först senare under dagen kontaktade de polisen. ”Jag ångrar att jag inte ringde direkt, då hade de kanske kunnat ta honom.”
Halv sju på morgonen vaknade Jimmie och hans flickvän av att en man hade tagit sig in i vardagsrummet. Skrikande, i bara mässingen, jagade Jimmie ut honom.

Nu vill han varna andra.
ANNONS

Jimmie Erikssons flickvän vaknade hemma i lägenheten i Abrahamsberg halv sju på morgonen den 17 september. Sju-åtta meter från sängen, mitt i vardagsrummet, stod en främmande man. Flickvännen skrek till och Jimmie, som låg och snoozade, vaknade.

– Jag flög upp och jagade ut honom. Jag stod naken på balkongen och skrek efter honom, säger Jimmie.

Mannen hade klättrat upp på balkongen på första våningen via en parkerad cykel. Där stod dörren lite på glänt, låst i sitt läge, men tjuven lyckades lirka in båda händerna genom springan och dra upp spärren.

– Det gick väldigt fort. Han hann inte få med sig någonting och jag minns väl hur han såg ut, säger Jimmie och beskriver en spänstig man i 25–30-årsåldern.

Han är glad att han reagerade som han gjorde, men i efterhand kom obehaget. Tänk om flickvännen hade varit ensam hemma, vad hade hänt då?

Bostadsinbrotten i Bromma har ökat under 2014. Från januari i år till slutet av augusti hade 167 inbrott anmälts, vilket är åtta fler än förra året. Ökningen för Stockholm är dock ännu större. I år slås alla rekord och 60 bostadsinbrott har anmälts i Stockholms stad – i veckan.

– Det är en klart oroväckande trend. Sedan kan man inte säga exakt vad den beror på, säger Varg Gyllander, presschef för Stockholmspolisen.

En förklaring kan dock vara att polisens specialgrupp mot bostadsinbrott, som arbetade 2012 och 2013, lades ner vi årsskiftet. Under deras tid sjönk inbrotten kraftigt. Tanken var att poliserna från gruppen sedan skulle sprida sina kunskaper lokalt i distrikten.

Men polisen Fredrik Gårdare, som ledde arbetet, menar att det finns problem med att vara allt för lokal i kampen mot inbrotten.

ANNONS

– När man möter större kriminella organisationer kan man behöva ett regionalt och till och med ett nationellt perspektiv.

Under onsdagen förra veckan – dagen efter att Lokaltidningen Mitt i visade statistiken för polisen – beordrade biträdande länspolismästare Ulf Johansson stockholmspolisens operativa ledning att undersöka om man borde återuppta en specialsatsning mot inbrott.

Men beslutet att lägga ner den första inbrottsgruppen var ändå rätt, menar presschefen Varg Gyllander.

– Dels tappar specialinsatser effekt över tid och dels måste vi måste kunna prioritera.

Enligt honom används resurserna nu till en specialsatsning mot brottsligheten i Järva.

– Men vi drar alltid lärdom av omständigheterna.