Många jagade vårens cykelfynd i Masmo

cykelloppis i masmo
Jon, Holger och Ami Mjönes kollar in utbudet på helgens cykelloppis i Masmo.
En hoj är en hoj är en hoj. Bara den rullar så är det okej, tycker många.
Kanske är det därför cykelloppisen i Masmo lockar massor av fyndlystna.
– Det har varit bra drag, säger arrangören Bill Thernström.

Omkring 1 500 begagnade – i vissa fall väl begagnade – cyklar väntar på sina nya ägare i helgen. I ett skogsområde i Masmo är försäljningen i full gång när Mitt i svänger förbi på lördagen.

Överallt står folk och vrider på styren, känner på däck, granskar kedjor och funderar på om priset – någonstans mellan 500 och 1 000 kronor för en fungerande cykel – verkligen är rimligt för det exemplar de har framför sig.

Familjen Mjönes från Högdalen har botaniserat en stund, men ännu inte hittat gjort något riktigt fynd.

– Men man vet aldrig. Det kan finnas guldkorn. Vi har bara inte funnit dem än, säger Ami Mjönes.

Hon tycker att cykelloppisen är en lysande idé, särskilt för dem som inte har någon cykel alls och bara vill ha något som rullar.

En som hittat flera tänkbara objekt är Björn Fritzon.

– Jag egentligen bara två krav: att cykeln funkar och att den passar min storlek, säger Björn, som är tämligen högvuxen.

Björn Fritzon har fastnat för en vit Crescent och granskar den med sin kännarblick. Foto: Anders Göransson

Just nu har fått ögonen på en vit skönhet, en Crescent. Hm, raka hjul, bra. Och kedjan verkar okej. Men så klämmer han på däcken och gör en grimas.

– Ingen luft. Inte bra. Jag åkte kommunalt hit, och behöver kunna ta cykeln hem, säger han.

Cyklarna har arrangörerna köpt billigt från kommuner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag som tagit hand om övergivna och kvarlämnade exemplar. I fjol sålde man 1 047 cyklar, och i år hoppas man på ännu fler.

Det handlar inte om några dyrgripar i toppskick.

– Våra kunder vill köpa en cykel för under 1 000 kronor och då är man kanske inte så kräsen när det gäller märke eller modell. Folk vill bara ha något som rullar, säger Bill Thernström.

Cykelloppis i Masmo.

Cykelloppisen har pågått sedan i fredags och håller öppet även i morgon, söndag, mellan 10 och cirka 16. Adressen är Masmovägen 21 C. Foto: Anders Göransson