Jägare bjöd Broskolan på viltbuffé

Alex Markström piffar till en rätt som hemkunskapsläraren Nina Engqvist tillagat.
Alex Markström piffar till en rätt som hemkunskapsläraren Nina Engqvist tillagat.
Med sponsring från Jägareförbundet dukades en stor viltbuffé upp för elever och lärare på Broskolan.
– Vi har kämpat hela veckan med det här, säger hemkunskapsläraren Nina Engqvist.

– Kom igen Linus. Vildsvinsspetten måste ut nu. Jalla!, ropar Nina Engqvist, hemkunskapslärare och initiativtagare till viltbuffén på Broskolan.

Tillsammans med sina elever i hemkunskapen har hon förberett maten i flera dagar. Och nu är det skarpt läge.

Servitörerna Alex Markström, Linus Feidmann, Alexi Kiela och Elton Berg. Foto: Leon Hansén.

Servitörerna tillika kockarna har varit på plats i köket sedan klockan 7. Hela skolan vill ta del av rätterna och grupp efter grupp bankar på dörren till matsalen.

Populär pizza

– Renpizzan har varit mest populär, säger eleven Elton Berg.

Kompisen Linus Freidmann kommer tillbaka med tomma fat i händerna.

Vad har varit den största utmaningen i matlagningen?

– Den största utmaningen?, säger Linus och tänker efter.

– Kommer du inte ihåg när vi ”failade” med den gravade laxen?, säger Elton.

– Just det. Vi tog 5 deciliter socker i stället för 5 matskedar.

Både kött och fisk står på menyn. Jägareförbundet har sponsrat skolan med 10 000 kronor för inköp.

Hemkunskapsläraren Nina Engqvist och Emma Berggren, elevassistent och djurskötare. Foto: Leon Hansén.

– Det vill belysa de miljömässiga fördelarna med att äta mer vilt i stället för kött från industrin, säger Nina Engqvist.

Måltiden är finalen på en lång period av lektioner om landets vilda djur, växter och svampar.

– Väldigt få barn har kunskaper om det i dag. Exempelvis varför vi äter mer rotsaker och lök under hösten. Eller varför det går att köpa jordgubbar i affären, trots att det inte plockas i Sverige just nu, säger hon.

Ovana vid vilt

Det säsongsbetonade maten faller dock inte alla i smaken.

– De är inte vana vid att äta vilt. Det säger något att pizzan varit mest populär. Ungarna vill ha pizza, kebab och hamburgare. Men jag tror att det viktigt att barnen får prova på. Nästa gång får vi kanske köra älgburgare och en wrap med hjortköttet, säger hon.

– Dagen har varit lite kaosartad, men vi har visat att det är genomförbart. Det varit bra samarbete och mycket entusiasm. Buffén har förenat hela skolan, säger Nina Engqvist.

Alexi Kiela på väg ut med fler rätter till eleverna på Broskolan. Foto: Leon Hansén.