Jägare vill hjälpa till att jaga vargen

Rialavargen
En av två vargar i Riala-reviret.
En av två vargar i Riala-reviret.
En av två vargar i Riala-reviret.
Jakten på varg i Riala-reviret fortsätter, men än har ingen varg skjutits, enligt Jonas Johansson, kommunikationschef på Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen beslutade efter en rad händelser i Riala-reviret, om skyddsjakt på en varg. Bland annat sedan en händelse när en varg närmade sig en treåring i Vallentuna.

Flera djur ska har dödats i området och enligt uppgifter ska en av de två bekräftade vargarna i området vara mycket närgången.

Polisen sa nej – länsstyrelsen ja

Länsstyrelsen lämnade in en begäran till polisen om att de skulle fatta beslut om att skjuta vargen, men onsdagens jourhavande polischef, Manne Jönsson, gjorde en annan bedömning.

– Det finns en möjlighet i jaktlagen om att polisen kan fatta beslut om att avliva djur, men jag ansåg utifrån den lagstiftningen att det inte fanns möjlighet att fatta det beslutet, säger Manne Jönsson.

Enligt honom handlar möjligheten om när det vilda djuret går emot personer och man inte längre kan trygga personers säkerhet.

– Men så var det inte i det här fallet därför att det här unga barnet gick själv ut på tomten och var på väg att åka hemifrån och då stod vargen redan där. Barnet råkade alltså av en händelse stöta ihop med vargen, men det är inte vargens fel att den råkade hamna på samma ställe.

Enligt Manne Jönsson gjorde vargen inte någon tillstymmelse till att gå emot varken barnet eller mamman utan lunkade därifrån under lugna former.

Men när polisen sade nej fattade Länsstyrelsen själv beslut om att skyddsjakt på vargen.

– Det var bara någon timme efter vårt beslut, säger Manne Jönsson.

Och nu är jakten igång.

– Skyddsjakten gäller en individ. Målsättningen är ju under skyddsjakten, att man i första hand försöker utgå från en händelse, säger Jonas Johansson, kommunikationschef Länsstyrelsen.

Utgår från spår

Med det menar han att man utgår ifrån ett spår och följer det tills man hittar vargen. Men enligt Jonas Johansson finns det ingen garanti för att det inte fortsätter att hända händelser med varg inblandat i området.

”Om man skjuter en varg, men händelserna upprepas så får man ta ställning till om man har skjutit fel varg, eller om det är två individer som uppvisar oönskat beteende.”

Jonas Johansson, Länsstyrelsen

– Då kan det bli aktuellt med ytterligare ett beslut. Om man skjuter en varg, men händelserna upprepas så får man ta ställning till om man har skjutit fel varg, eller om det är två individer som uppvisar oönskat beteende.

Vågar man släppa ut sina barn efter den situation där en varg kom nära ett barn?

– Det jag kan svara på den frågan är, hamnar du i en situation där det är omedelbar fara för människor så ska du ringa 112 och sen är det polisen som också kan besluta om skyddsjakt.

Var det en sådan situation som uppkom då? Att man borde ha ringt 112?

– Jag kan säga så här att polisen kräver … eller det ska du fråga polisen om, säger Jonas Johansson och hänvisar övriga frågor till rovdjurshandläggarna på Länsstyrelsen.

– Men de är ute i fält och arbetar, så de går inte att nå, konstaterar han.

Allmänintresset stort

Enligt Jonas Johansson har allmänintresset varit stort.

– Vi har fått många förfrågningar som handlar om vitt skilda saker. Ser man till allmänheten så finns det ett intresse, allt från att vara med i jakten till att man har synpunkter på om den verkligen ska bedrivas.