Jägare skänker mat till hemlösa

Lagom till julhelgen skänker jaktgården viltkött till behövande. Idén kläcktes av jägaren Björn Olsson som tog kontakt med Frälsningsarméns matbank.

– Många som jagar mycket har överskott på kött. Idén slog mig när jag tittade i min frys och såg att den var proppfull, berättar jaktledaren Björn Olsson på ­Bogesunds jaktgård.

– Då tänkte jag: Varför inte ge en del till hemlösa?

Han skickade mejl till övriga funktionärer på jaktgården och fick bra respons. Han kontaktade även Frälsningsarméns matbank i Värtahamnen som nappade. En halv älg har ledningen på jaktgården beslutat att skänka. Plus kött från minst ett 20-tal av funktionärerna!

– Framför allt blir det älg, men även rådjur. Det kommer att bli både stekar och kött att mala – så de kan tillaga middagar och ge till bostadslösa och medellösa, säger Jan Finnborg, ordförande för Jägareförbundets arbetsgrupp på Bogesunds jaktgård.

Enligt Björn Olsson kan det även bli en del renkött, hjort och kanske till och med lite hare. Däremot inget vildsvin till julskinkan, eftersom bestämmelserna kring svinkött är strängare.

På Frälsningsarmén är man tacksam för gåvorna, även om det ännu är oklart hur man ska hantera köttet så att man följer alla lagar och bestämmelser.

– Vi är väldigt tacksamma för alla sådana här gester och initiativ – att man tänker på dem som har det svårt. Till jul vill ju alla ha lite extra god mat. Vi tackar för det här, säger kommunikationschefen Bert Åberg.

Jägarna utmanar nu andra att följa deras exempel.

Det blir både stekar och kött att mala.