ANNONS

Vildsvinsjakt påverkas av vargaktivister

Jakten på vildsvin försvåras av aktivister som vill störa skyddsjakten på varg.
Jakten på vildsvin försvåras av aktivister som vill störa skyddsjakten på varg.
Flera jaktlag har tvingats ställa in planerad jakt av klövvilt, däribland vildsvin, på grund av de aktivister som vill hindra skyddsjakten på varg, enligt länsstyrelsen.
ANNONS

Jaktlag tvingats ställa in jakt på vildsvin på grund av djurrättsaktivister som vill skydda Södertörnsvargen, enligt länsstyrelsen.

Dom i dag: Skyddsjakt på varg får fortsätta

– Det kan bli problem att få ned antalet vildsvin som är många i området och gör mycket skada på grödor, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Säkerhetsaspekt för dem som jagar

Enligt länsstyrelsen har ett antal jaktlag tvingats ställa in planerad jakt av klövvilt på grund av aktivisterna. Det påverkar jakten av vildsvin, några älgar och dovhjort i området.
– Det är en säkerhetsaspekt för dem som jagar, de måste ha koll så det inte dyker upp folk utan förvarning i skogen, säger Arne Söderberg.

Hot efter beslut om vargjakt

Jaktlag tvingats ställa in jakt på vildsvin på grund av djurrättsaktivister som vill skydda Södertörnsvargen, enligt länsstyrelsen.

ANNONS

Kände sig otrygga

Polisen rapporterar att aktivisterna som vill stoppa skyddsjakten på Södertörnsvargen varit på plats vid Lisebergsvägen/Tyrestavägen under veckan.

– De verkar vara väldigt aktiva, folk som passerade dem kände sig otrygga. Vi gissar att djurrättsaktivisterna försöker störa skyddsjakten på vargen, säger Lars-Göran Rehn, operativ koordinator vid Haningepolisen.

De vill stoppa skyddsjakten på vargen

Arne Söderberg är inte särskilt förvånad över att människor försöker störa skyddsjakten på vargen.
– Det är sånt man får räkna med när vi jobbar med det här. Civil olydnad är sånt som förekommer överallt. Det är framför allt synd för de som drabbats, hittills– lokalbefolkningen och jägare som jagar klövvilt.

Hur hanterar ni det?
– Vi anpassar verksamheten utifrån situationen som är. Vi får vår verksamhet att fungera oavsett så det är inga problem.

Kommer ni anmäla de som är ute och stör jakten?

– Om de som genomför skyddsjakten upplever att de blir störda, då blir det aktuellt med en polisanmälan. Men än så länge så har vi inte märkt av dem. Det är bara lokalbefolkningen och andra jaktlag som märkt av dem. Anmälan blir det bara om de medvetet stör skyddsjakten på varg. Finns det underlag för det så kommer det bli en anmälan.

Vargexperten: Därför kan vargen bli farlig

 

Fakta

Så här säger lagen

Det är inget brott att gå i skogen, men ger du dig ut i skogen med uppsåt att störa jakt så är det ett brott. Om människor går ut i skogen med syftet att störa en vanlig licensjakt kan de göra sig skyldiga till ofredande. När det gäller skyddsjakt är brottet grövre, eftersom skyddsjakt är ett myndighetsbeslut, enligt Lars Jonsson, polisens länsansvarig för eftersöksorganisationen i jaktfrågor.

– Om du hindrar ett myndighetsbeslut är det inte ofredande utan hindrande av myndighetsutövning, säger Lars Jonsson, polisens länsansvarig för eftersöksorganisationen i jaktfrågor.

Problemet är, enligt polisen, att det ofta är svårt att bevisa uppsåtet, eftersom de som stör kan uppge en annan anledning till varför de befinner sig på platsen.

– Vet vi vad de gör och kan bevisa det så är det en sak, men det är svårt om de inte direkt säger vad de gör på platsen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.