Jägarna: Allt fler vildsvin skjuts i bostadsområdena

En av vildsvin uppbökad hästhage i Haninge. Arkivfoto.
En av vildsvin uppbökad hästhage i Haninge. Arkivfoto.
Mitt i berättade tidigare i augusti att jägarna de närmaste veckorna ska skjuta allt fler vildsvin i Haninge efter problem med skadegörelse på tomterna.
Trots riskerna med att jaga i tätbebyggda områden rapporteras att allt fler vildsvin i Sverige skjuts i bostadsområden och att fler ansökningar om att få skjuta grisarna kommer in till polisen. Det rapporterar SR Ekot.

Vildsvin som förstör på tomter och marker i Haninge och andra delar av Södertörn har varit ett stort problem under perioder de senaste åren.

För andra året i rad har det varit ekollonår, vilket gjort att grisarna i regionen har götts och förökat sig.

Det märks tydligt att vildsvinen har flyttat in i stan

Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet

Såväl grisarna som älgarna blir allt mer orädda och rör sig även inne i bostadsområden, men jägarna i Haninge har tidigare uppgett för Mitt i att jagandet inne i tätbebyggda områden vid skolor och villor är förenade med stora risker eftersom det kan sluta i personskador.

Men Svenska Jägareförbundet rapporterar nu att det, trots riskerna, skjuts allt fler vildsvin i tätbebyggda områden som till exempel bostadsområden, rapporterar SR Ekot.

Allt fler ansökningar till polisen kommer också in om att få skjuta vildsvin i detaljplanerade områden, säger Daniel Ligné som är riksjaktvårdskonsulent.

– För att få skjuta och jaga i detaljplanelagt område behöver man ett så kallat skottlossningstillstånd från polisen. Frågorna från polisen om det här ökar helt klart. Så det märks tydligt att vildsvinen har flyttat in i stan, säger han till SR Ekot.

Vildsvinen finns redan i många förorter och kommer att tränga sig på allt mer

Petter Kjellander, professor i viltekologi vid SLU

Förutom i Storstockholms skärgårdskommuner så finns problemen med vildsvinens skadegörelse och närvaro i bostadsområden i bland annat Skåne och utanför Göteborg.

Totalt sett ökar antalet vildsvin i Sverige och allt tyder på att det kommer bli allt vanligare att hitta grisarna i städerna.

– Det kan vi nog förvänta oss. Vildsvinen finns redan i många förorter och kommer att tränga sig på allt mer. De kommer att närma sig städerna och bebyggelsen, säger Petter Kjellander, professor i viltekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, till Ekot.

Det finns både för- och nackdelar med vildsvinen.

Jordbrukare och trädgårdsintresserade drabbas negativt, enligt Petter Kjellander, men vildsvinen gör också stor nytta i naturen och är ett klimatkompenserat och lokalproducerat kött.

Elstaket brukar vara en åtgärd som tomtägare rekommenderas att sätta upp som skydd mot grisarna, men det är en väldigt dyr åtgärd för personer med stora tomter.

Mitt i har inte nått polisen i Stockholms län för en kommentar.