Emma från Jakobsberg är årets SVT-Lucia

Emma Runesson hoppas få behålla sitt hår som det är till konserten.
Emma Runesson hoppas få behålla sitt hår som det är till konserten.
"Ens yttre ska inte ska hindra någon från att bli Lucia" säger Emma Runesson
"Ens yttre ska inte ska hindra någon från att bli Lucia" säger Emma Runesson
När SVT:s Luciamorgon sänds den 13 december är det Emma Runesson från Jakobsberg som kommer att leda kören som Lucia.
– Jag kommer se det som en vanlig konsert. När man fokuserar på musiken hinner man inte bli nervös, säger Emma Runesson.

Emma Runesson från Jakobsberg är 18 år gammal, och går tredje året på Kungsholmens musikgymnasium. SVT valde ut skolans kammarkör till att bli årets Luciakör, och därefter valde körledaren ut Emma Runesson till Lucia.

– Det känns jättekul, Lucia är verkligen en höjdpunkt på året för mig. Det är en förmån att få vara med i en så bra kör, det är fantastiskt. Jag har aldrig varit Lucia tidigare, så jag vet inte hur det är. Men det kommer nog bli en fin upplevelse tror jag, säger Emma Runesson.

Men varför det blev just hon, är inte Emma Runesson säker på.

– Det får du nog fråga min körledare om, men jag antar att hon valde en äldre korist, och förmodligen går jag inte förskräckligt fult. Jag hoppas att jag kan vara en god representant för kören, säger Emma Runesson.

”Har kommit på tal att sätta in löshår”

De senaste åren har Lucia varit ett hett debatterat ämne. Framför allt har ett stort missnöje funnits med den stereotypa bilden av en blond och långhårig Lucia, en bild många svenskar upplever som exkluderande. Även i Emma Runessons fall har hennes utseende, eller åtminstone håret kommit på tal.

– Tydligen är mitt hår alldeles för kort för TV-producenterna. Det har kommit på tal att sätta in löshår, men i nuläget verkar det som att jag får behålla mitt hår som det är, säger Emma Runesson.

”Synd och onödigt” att Lucia blivit kontroversiellt

Själv tycker Emma Runesson att allt för stort fokus lagts på Lucians utseende, och tycker att debatten varit olycklig.

– I framtiden hoppas jag på att den här debatten inte ska finnas kvar, och att ens yttre inte ska hindra någon från att bli Lucia. Det är synd och verkligen onödigt att det blivit så kontroversiellt vem som ska få vara Lucia, säger Emma Runesson.

Trots att programmet sänds på Luciamorgonen spelas det in redan den 21 november, i Kungsholmens kyrka.

Är du nervös inför programmet?

– Jag kommer se det som en vanlig konsert. När man fokuserar på musiken hinner man inte bli nervös.