Jakt efter gifter på dagis

Minskade mängder miljögifter på de kommunala förskolorna kan bli verklighet om ett år.

I samarbete med Naturskyddsföreningen ska Tyresö kommun gå igenom leksaker, möbler, städning och mat.

På initiativ från Naturskyddsföreningen ska Tyresö kommun kommande år inventera alla kommunala förskolor i jakten på skadliga kemikalier.

Personalen ska få enkla råd och tips på vad man kan göra för att förbättra barnens miljö.

Till exempel kan det handla om att sortera bort äldre leksaker av plast, mjuka plastleksaker, mobiltelefoner samt skumgummimadrasser. Men också om att hålla rent, eftersom kemikalier samlas i damm.

I en ny studie som Naturskyddsföreningen genomfört på 129 förskolor runt om i landet kom det fram att förskolepersonalen i många fall inte känner till var i barnens lekmiljö kemikalierna finns.

Britta Lönn från Naturskyddsföreningen Tyresö besökte förskolor i kommunen, som ett bidrag till den rikstäckande studien.

– Vi hittade allt från gammal elektronik till äldre plastleksaker, men också väskor av konstskinn som ju kan innehålla bly. Vi såg också att barn serveras varm mat på plasttallrikar, vilket är onödigt, säger hon.

Naturskyddsföreningen har bland annat letat efter kemikaliegrupper där man vet, eller har indicier på, att vissa av kemikalierna i grupperna påverkar människans hormonsystem och förmågan att få barn.

Det handlar om ftalater, bromerade flamskyddsmedel, perflourerade ämnen, samt bisfenol A som nyligen förbjöds i nappflaskor.

Även Kemikalieinspektionen driver sedan ett par år en kampanj för att minska mängden kemikalier barn kommer i kontakt med.

– Vetenskapligt sett är det här ett svårt, delvis outforskat område. Men vi vet att barn, och särskilt foster, är känsligare för kemikalierna än vuxna. Samtidigt är det barn som exponeras mest eftersom de befinner sig på dammiga golv och undersöker saker med munnen, ­säger Jan Hammar, strategisk rådgivare på tillsynsmyndigheten.

Naturskyddsföreningen ska hjälpa förskolorna att rensa bort plastleksaker som kan innehålla farliga ämnen. Lego klarar dock gallringen.