ANNONS

Jakt på bostäder till 48 flyktingar

Kommunen letar bostäder till 48 flyktingar som snart ska tas emot. Pensionärs­lägenheter och paviljonger är några förslag.
ANNONS

Danderyd har sagt ja till att ta emot 48 flyktingar om året. Det är närmast en fördubbling mot tidigare överenskommelse med Migrationsverket. Frågan var de ska bo togs nyligen upp på ett informationsmöte som tjänstemän höll för politiker.

– Vi satt en hel förmiddag och fick en redogörelse av tjänstemännen. Det handlade bland annat om ett förslag på en tillfällig paviljong i Enebyberg, ­säger Carina Erlandsson, ordförande i socialnämnden (M).

– Jag tycker att det var ett jättedåligt förslag när vi har många pensionärslägenheter som inte är lämpade för pensionärer, säger hon.

Carina Erlandsson kan tänka sig flyktingboende i pensionärsradhusen i Enebyberg.

– I ett sådant här läge får inget vara heligt. Vi tittar på allt. Nu ska vi gå ut till privata fastighetsägare och vädja om att de upplåter lägenheter.

Danderydscentern motsätter sig att radhusen i Enebyberg blir flyktingbostäder.

– De är byggda för äldre som annars inte kan komma ut. Här har de en egen liten täppa som gör att de kan komma ut i solen. Det är helt uteslutet att vi går med på att de görs om till flyktingbostäder, säger Siv Sahlström (C), oppositionsråd.

Före sommaren ska politikerna mötas på nytt och diskutera tjänstemännens förslag om bostäder som kan bli flykting­bostäder och var paviljonger kan placeras i kommunen.

I ett sådant här läge får inget vara heligt.

ANNONS