ANNONS

Jakt på guld bakom höstens inbrottsvåg

Jakten på guld ligger bakom de rekordmånga villainbrotten i Upplands Väsby i höst.

– Det är en fruktansvärd ökning, säger Albin Näverberg, brottsförebyggande polis.
ANNONS

Mellan den 1 september och den 23 november i år polisanmäldes 24 villainbrott mot 7 under samma period förra året. En ökning med cirka 300 procent.

– Värst utsatta är villa-ägare i de östra kommundelarna. Merparten av villa- inbrotten har inträffat i Fresta, Odenslunda, Sju-kyrkoberget och Bollstanäs. I Brunnby-Vik och Runby har det också varit villainbrott men inte alls i samma omfattning, säger Albin Näverberg.

Han tror att det är närheten till tillfartsvägar från bostadsområden som i flera fall bidragit till att tjuvar har lockats till villor. Flera villor omges även av höga häckar som skyddar från upptäckt om tjuven bryter sig in genom källarfönstret.

I mer än hälften av de polisanmälda inbrotten har vittnen sett ungdomar som misstänks för inbrotten.

– Vanligt är att de tar sig in i en villa genom att krossa en ruta och snabbt tar vad som finns av värde. Andra tjuvar tar sig kanske in genom altan- eller entrédörren, säger Albin Näverberg.

Enligt polisen är det jakten på guld som ligger bakom den omfattande vågen av villainbrott.

– Nu är det smycken som gäller. Tjuvarna försöker ju dra nytta av att priserna på ädelmetaller har stigit. I övrigt är kontanter, digitalkameror, mobiltelefoner och klockor lockande för tjuvar.

Situationen blir inte bättre av att det finns oseriösa guldhandlare som köper de stulna föremålen. Enligt Albin Näverberg finns det misstankar om att en del guldhandlare köpt mer guld än de enligt lag redovisar till polisen. Just nu utreder polisen i Norrort sådana ärenden.

Albin Näverberg rekommenderar villaägare att se över låsen på dörrar och fönster.

ANNONS

– Det är bra med brytskydd för att försvåra för tjuvar som bryter sig in med kofot. Komplettera gärna med låsbara handtag för att förhindra inbrott via fönster, säger Albin Näverberg.

Han rekommenderar också att smycken förvaras i bankfack i stället för i hemmet.

Fakta

24 villainbrott

Så här många villainbrott har det varit i Upplands Väsby under höstmånader:

2008 (1 september till 23 november) 12

2009 9

2010 7

2011 24

Antalet inbrott i lägenheter har varierat mellan 10 och 14 mellan 2007 och 2011.

Källa: Närpolisen och polisen i norrort.