Jakten på den första bostaden hårdnar i Väsby

bostad sollentuna
Frida Ejneborn från Sollentuna bor i kollektiv i Kista.
bostad sollentuna
Det första rummet som Frida delade med sin sambo i lägenheten.
bostad sollentuna
Frida och hennes sambo delar på ett sovrum i kollektivet.
Långa bostadsköer och stigande priser har gjort det svårt för unga att flytta hemifrån i Upplands-Väsby. För många är det en osäker andrahandsmarknad som återstår. Frida Ejneborn blev lurad, men stod på sig och fick tillbaka pengarna.

För drygt fem år sen ställde sig Frida Ejneborn, 23, i åtta bostadsköer runt om i Stockholm. Men lagom till examen från personalvetarprogrammet har hon fortfarande för lite köpoäng för en ungdoms- eller studentlägenhet i Sollentunahem. Ködagarna räcker visserligen till en studentbostad i Väsby eller Sigtuna men där finns ett annat problem.

– Jag måste själv klara inkomstkravet, även om jag har en sambo och mina föräldrar hade kunnat vara borgenärer. Både med studiemedel och den lön jag haft när jag har jobbat extra räcker det inte till, säger Frida Ejneborn.

Lösning blev en klasskamrat till sambon som letade inneboende till lägenheten hans föräldrar köpt åt honom i Kista. I ett års tid bodde de i ett rum på cirka fyra kvadrat bakom en garderobsdörr.

– Det funkade eftersom vi kommer bra överens med de andra i lägenheten. Men dörren var inte ljudisolerad så hörde vi allt som hände i hela lägenheten och det var svårt att sova.


Dubbla andrahandshyror på sju år

Vad krävs egentligen för en bostad i Väsby? Scrolla längre ner i artikeln om du vill veta hur många år du behöver stå i kön eller hur mycket du behöver spara.


Nu har de ett rum i samma lägenhet på knappt tio kvadrat med egen toa, kökshörna och garderob för 5000 kronor per månad. Där har de hela sitt liv.

– Vi har bott med andra länge nu och längtar verkligen efter att ha något eget. Ska jag gå ut i det gemensamma köket måste jag klä på mig. Jag längtar till jul, då ska alla andra åka hem till föräldrar så får vi lägenheten för oss själva i fem dagar.

Hon säger att de har haft tur. Många av deras studiekamrater bor i kollektiv med personer de inte trivs med eller hyr ett rum med micro för 9000 i månaden.

Flera hyr i andra hand. Och det kan bli en dyr och osäker tillvaro. Något Frida har egen erfarenhet av. Hennes första boende med sambon var ett svart andrahandskontrakt i Sollentuna centrum de fick betala drygt 5500 kronor för, trots att ordinarie hyra låg på 2100 kronor.

Och enligt lag får den som hyr ut en hyresrätt i andra hand ta ut max 10 procent över ordinarie hyra och detta under förutsättningen att lägenheten är möblerad.

– Från början tänkte vi inte på det men helt plötsligt ville hon flytta tillbaka och då satte hon upp lappar i trappen för att fråga om någon granne ville byta lägenhet. Det var då vi insåg hur mycket mer vi betalade.

Efter att ha rådgjort med Hyresgästförening ringde Frida till uthyraren och sa att de var beredda att ta upp ärendet till hyresnämnden. Uthyraren betalade tillbaka 22 000 kronor, den del av hyran som varit överpris, eftersom hon inte ville förlora kontraktet.

– Det var jobbigt men samtidigt fick vi råd att åka på en semester med några vänner. Det går inte att spara ihop till en semester när man pluggar.

Frida och hennes sambo står fortfarande kvar i flera bostadsköer men de tror aldrig att de kommer att få nytta av de poängen.

– I december tar jag examen och i juni min sambo. Så fort vi får jobb ska vi spara allt för att kunna köpa en lägenhet så fort som möjligt.

Frida och hennes sambo har siktat in sig på lägenheterna de ser genom fönstret i Ärvinge nära Järvafältet.

– Vi gillar verkligen Kista. Innan vi flyttade hit trodde vi att det bara var betong men på sommaren är det massa grönt och kor på bete

Så ser läget ut i Väsby

Hyresrätt:

Kötiden för en lägenhet genom Väsby är runt sju år. Personer som är folkbokförda i kommunen kan ställa sig i kö när de fyller sexton. Men för den som vill flytta hemifrån innan man fyller 23 får man leta efter andra alternativ.

Bostadsrätt:

Att köpa sin första bostad kräver en redig kontantinsats,  god inkomst och en rask amortering av lånet. Den som vill köpa sitt boende i Väsby kunde i bästa fall fynda en etta för knappt 1,2 miljoner i år. Men för att ha råd med det bör man ha sparat 1000 kronor i månaden i drygt 14 år eller knappt tretusen kronor per månad i fem år.

En del får hjälp av sina föräldrar. Men att hjälpa sina barn att köpa en bostadsrätt är inte ett alternativ för alla. Många väljer att belåna den egna bostaden men då krävs det att föräldrarna har utrymme att betala av amorteringen.

– Det är naturligt att de unga som har möjlighet att köpa har föräldrar som kan ta ett lån eller har gott om pengar sparat. Låga inkomster har alltid varit och kommer fortsätta vara en tröskel in på marknaden. Tyvärr är alternativen färre idag efter att en stor del av det äldre beståndet hyresrätter såldes ut. De var vänligare för en ung plånbok, de nyproducerade hyresrätterna är jättedyra, säger Karin Sökare, Husman Hagberg.

Andrahand:

Sedan 2010 har kvadratmeterpriset för andrahandslägenheter fördubblats. Bland annat på grund av nyproduktion men också för att bostadsrätter kan ta ut marknadshyror. Enligt hyresgästföreningen har det också lätt till högre, ofta oskäliga, hyror för hyresrätter.

Priserna för ett boende i andra hand i Väsby är inte lika höga men kostar fortfarande betydligt mer än ett förstahandskontrakt. När vi kollar på Blocket ligger flera rum ute för uthyrning. Ett rum i en lägenhet eller villa i kommunen går på mellan 3000 och 7000 kronor per månad.

– Vi har sett att det numera är en väldigt begränsad skara som har råd att bo i innerstan. Fler och fler tvingas omvärdera sin önskemål och flytta till kranskommunerna. Då stiger priserna även där, säger Linnea Aguero, presschef på Blocket.

 De flesta uthyrarna kräver referenser, en månadshyra i deposition och tillämpar en månads uppsägning. Några kräver fast anställning.

Fakta

Vägen till en egen bostad

Hyresrätter

Köstart: du kan ställa dig i kön när du fyllt 16 år.

Kötid: 7 år

Genomsnittlig hyra per kvadratmeter: 96,3 kronor

Antal hyresrätter 2016: 6422

 

Bostadsrätter

Pris per kvadratmeter 2017: 27 801

Pris per kvadratmeter 2007: 11 727 kronor

Antal bostadsrätter 2016: 6469 lägenheter

 

Andrahand på Blocket

Förmedlade lägenheter 2017: 431

Förmedlade lägenheter 2010: 222

Hyra per kvadratmeter och månad 2017: 185,2 kronor

Hyra per kvadratmeter och månad 2010: 107,8 kronor.

Genomsnittlig månadshyra för boende med ett rum 2017: 5000 kronor

Genomsnittlig månadshyra för boende med ett rum 2010: 5775 kronor.

Antal 18-26 i kommunen 2017 2007 1997

 

Källa: SCB, Väsbyhem, Sabo, Svensk mäklarstatistik, Blocket