ANNONS

Nu drar jakten igång – fler jägare, fler kvinnor och dyrare kött

Älgjakten startar.
Intresset för jakt bland kvinnor har ökat mest i Danderyd och Vallentuna de senaste tio åren. Älgen får jagas fram till och med februari.
I dag drar älgjakten igång i Stockholms län.
I norrort fördelas färre älgar över fler jägare och köttet blir dyrare.
ANNONS

Länsstyrelsen har bestämt att 1114 älgar får skjutas i år. Det är något färre än tidigare år, men merparten av älgarna får jagas i norrort.

– Det har gått ner något men det ligger ungefär i linje med de senaste åren, säger Tobias Hjortstråle, vilthandläggare på länsstyrelsen.


Tilldelning per älgförvaltningsområde i Stockholms län jaktåret 2019-2020, antal djur. Källa: Länsstyrelsen 


Förra året fälldes 908 älgar i Stockholms län, vilket är färre än tidigare år. Därför minskar även Länsstyrelsens intäkter från den så kallade fällavgiften.

I år höjs därför avgiften med 100 kronor per djur. Därmed kostar det 1000 kronor att fälla en vuxen älg och 250 kronor för en kalv.

Intresset för jakt och kött ökar

Jägarna i norrort har blivit fler, och trenden är särskilt tydlig i storstadsområdena.

– Får många jägare handlar jakt om mycket mer än att skjuta. Det handlar om att komma bort från sin vardag, och glömma bort jobbet en stund. Vissa åker ut och seglar. För andra är älgjaktsveckan på hösten helig, har Henrik Falk, jaktvårdskonsulent på Svenska jägarförbundet i Stockholms län, tidigare sagt till Mitt i.

Även andelen kvinnor och ungdomar har ökat de senaste tio åren, särskilt i Danderyd och Vallentuna. Bland annat kan det vara viltköttet och dess höga status som lockar.

ANNONS

– Antalet kvinnor ökar kraftigt. Mitt intryck är att många lockas av det klimatsmarta, att få skjuta sin egen mat. De nedlägger det de serverar hemma. Allt närproducerat och ekologiskt, det har ju ingen chans mot vilt, har Kjell Åkerström, ordföranden i Norrorts jaktvårdskrets, tidigare sagt till Mitt i.

Älgen skadar även skog

Den största delen av avskjutningen och tilldelningen av hur mycket ung tallskog älgarna äter upp.

– Det är väldigt viktigt att hålla nere stammen för att inte skadorna ska bli för stora, säger Tobias Hjortstråle.

Skogsbolagens målsättning är att begränsa skadorna till högst fem procent. I Vallentuna/Närtuna älgförvaltningsområde, som breder ut sig mellan E18 och E4 från väg 77 i norr ner till Karolinska sjukhuset, var andelen skadad ung tallskog 10 procent.


Skador på ung tallskog samt återplantering per älgförvaltningsområde i Stockholms län jaktåret 2019-2020, i procent. Källa: Länsstyrelsen