SEMMELTEST: Vem bakar Väsbys bästa semlor?

Panelen är samlad för att kora bästa semlan.
Panelen är samlad för att kora bästa semlan.
Semmeltestarna smakade sig igenom tre kandidater av hög klass.
Semmeltestarna smakade sig igenom tre kandidater av hög klass.
Vinnaren blev Wienersemlan från Väsby nya konditori.
Vinnaren blev Wienersemlan från Väsby nya konditori.
Mitt i har samlat testpanelen för undersöka hur det står till med semmelutbudet i Väsby. Vinnaren i testet blev ett lyckligt äktenskap mellan semla och ett annat kärt bakverk.

Lagom till fettisdagen bestämde vi oss för att söka med ljus och lykta för att hitta den perfekta fastlagsbullen i Väsby. Med hjälp av vår testpanel smakade vi och bedömde semlor från tre populära bagare i Väsby.

– Det var en riktigt hög klass på alla tre, säger Fredrik Thibblin.

Vinnaren blev något av en överraskning för panelen.

 

Ett generellt tips för dig som är semmelsugen är att förboka dina semlor. Redan två veckor innan fettisdagen är det många semmeldiskar som gapar tomt redan tidigt på kvällen. Väsbyborna verkar minst sagt ha aptit på semlor. Vinnaren: ett lyckligt äktenskap mellan semla och wienerbröd.

Vinnaren: Ett lyckligt äktenskap mellan två bakverk

När vi kommer till Väsby nya konditoris nya lokaler i Messingen vid femtiden, två veckor innan fettisdagen, är alla traditionella semlor slut för dagen. Däremot finns en wienersemla kvar, semlan och wienerbrödets spröda kärleksbarn.

Det är inte fy skam, wienersemlan blir testets favorit för halv panelen.

–Wienerbrödet var otroligt smakrikt. Det var en intressant känsla när man biter, säger Fredrik Thibblin.

– Tummen upp, säger Angelica Schmidt.

Det är en grovhackade mandelmassa som är väl avvägd till en riklig mängd grädde. plus i kanten är att den är lite mer lättätlig än en vanlig semla eftersom locket inte är helt avskuret. En semla att äta på språng kanske?

Men alla är inte lika frälsta.

– Jag är skeptiskt. Jag gillar egentligen inte wienerbröd och jag tyckte inte att det passade som semla, säger Robin Ronström.

Sammanvägt blir wienersemlan ändå testets vinnare, men med tuff konkurrens.

Ett otippat guldkorn

Längst ner i mjölkkylen på Brunnby livs, Abbes som många Väsbybor kallar det, står en bricka med färska semlor, bakade i butiken. Trots den väldigt blygsamma presentationen är det en semla som tar panelen med storm.

– Perfekt vispad grädde, krämigt och god. Bullen var välgräddad, det gillar jag. Det finns risk för att den är för god, säger Angelica Schmidt.

– Mandelmassan har bra crunch men grädden känns som att den är sötad med något, vanilj kanske? Det är negativt för mig, säger Niklas Malmstedt.

– För mig gör det inget om grädden är söt, semlor ska vara söta, säger Robin Ronström.

Plus i kanten är priset, bara 30 kronor per semla vilket gör den till testets billigaste bulle.

Kardemummaälskarens favorit

Konditori petits fours klassiska semla är en vattendelare för panelen. Utmärkande för bakverket är rikligt med kardemumma i bullen, något som faller vissa på läppen men får andra att rygga tillbaka.

– Det här är bästa semlan enligt mig. Kardemumman gör att det är lite mer sting i brödet. kanon tycker jag, säger Robin Ronström.

– Det är ingen favorit för mig, kardemumman tog över för mycket, säger Fredrik Thibblin.

I övrigt enas panelen om att det är en semla i dess mest klassiska utförande

– Det här var verkligen en semla, säger Angelica Schmidt.

– Det var riktigt fin mandelmassa och en bra mix, säger Fredrik Thibblin.

Två ord som beskriver den perfekta semlan?

Rasmus Ronström, 23 år, bor i Odenslunda, jobbar på lager
Mandelmassa, kardemumma. Jag äter semlan med händerna och dricker gärna oboy eller cola till.
Angelica Schmidt, 32 år, bor i Sigma, arbetssökande
God grädde! Jag äter semlor med kniv och gaffel med kaffe till.
Niklas Malmstedt, 32 år, bor i Smedby, kundvärd
Brödet, grädden. Jag äter semlan med händerna och tar gärna kaffe till.
Fredrik Thibblin, 46 år, bor i Prästgårdsmarken, jobbar som sjuksköterska
Välbalanserad, fräsch. Jag äter semlor med händerna och dricker kaffe till.