Jakten på Södertörnsvargen överklagas på nytt

Södertörnsvargen, från Göran Nyréns Youtube-film "Tyrestavargen"
Södertörnsvargen.
Svenska Rovdjursföreningen överklagar nu skyddsjakten på Södertörnsvargen till Kammarrätten.
– Vi menar att skälen för jaktbeslutet inte är hållbara, säger Torbjörn Nilsson, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen, i ett pressmeddelande.

Den 14 december avslog Förvaltningsrätten alla inkomna överklaganden på skyddsjakten, men Förvaltningsrättens beslut kan överklagas vidare till Kammarrätten. Svenska Rovdjursföreningen har nu skickat in en överklagande till Kammarrätten.

– Om vargen är för oskygg borde man kunna komma tillräckligt nära för att pröva kraftfulla skrämselåtgärder, och det vore bättre än att avliva henne. Och att människor blir oroliga beror på att vargmotståndare skrämmer upp dem, och inte på vargen själv, så det kan inte vara en anledning till att avliva vargen, säger Torbjörn Nilsson, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen i ett pressmeddelande. 

Han säger att det visserligen finns tillfällen då det är rimligt att avliva vargar som är för närgångna eller som angriper tamdjur.

– Men tröskeln för att ta till skyddsjakt ska inte vara lägre bara för att vargen håller till i ett tättbefolkat område, förklarar Torbjörn Nilsson.