Jaktskytteklubb tvingas bort

Haninge jaktskytteklubb, en av landets största jaktskytteklubbar, har stämts av markägaren Sandemar gods.

Klubben vägrar flytta – trots att arrendeavtalet gått ut.

– Vi som markägare kommer aldrig att acceptera evighetsavtal. Jag vill inget hellre än att jaktskytteklubben är kvar, men om de i slutändan väljer att inte ingå avtalet så måste de flytta, säger Tommy Nordin vid Sandemar gods.

Den 31 maj 2013 sade Sandemar gods upp det förra avtalet, från 2003, för villkorsändring. Det avtalet gick ut sista december 2015, och klubben har valt att inte acceptera Sandemars sista avtalsförslag. Klubben anser att avtalsförslaget skulle äventyra klubbens långsiktiga överlevnad, eftersom inga som helst skäl behöver anges för en uppsägning i det nya avtalet, menar man. Eftersom klubben valt att stanna kvar utan nytt arrendeavtal så har Sandemar gods nu stämt klubben.

Haninge jaktskytteklubb har 1 200 medlemmar och ligger vid Tjurstavägen i Österhaninge. Klubben är en av landets största jaktskytteklubbar och har elva banor, tre för kula och åtta för hagel, öppna för allmänheten. Flera tävlingar arrangeras varje år och klubben har gjort flera satsningar på anläggningen under åren. Arrendeområdet är cirka 200 000 kvadratmeter stort.

Även tre andra skytteklubbar intill har fått sina avtal uppsagda men här har markägaren och klubbarna skrivit nya avtal.

Jaktskytteklubben menar att man har en helt annan uppfattning om Sandemars agerande.

– Vi har under mycket lång tid funnits på marken, och gjort betydande investeringar för verksamheten. Avtalet vi har i dag med markägaren har även ett uttryckligt villkor som säkerställer en långsiktighet för vår klubb. Det nya avtalet markägaren erbjudit oss saknar bland annat detta villkor. Men de ekonomiska villkoren markägaren begär för ett nytt avtal har vi accepterat, säger klubbens ordförande Leif Johansson.

Tommy Nordin hävdar att tvisten trots allt kan lösas snabbt.

– Om klubben i dag bestämmer sig för att skriva på avtalet, som vi anser är mycket generöst, så är det här löst i morgon. Saken ligger i klubbens händer. Men det kan ju också bli domstolsprocesser och överklaganden hit och dit, vilket i så fall kommer att ta tid, säger han.