ANNONS

”Jag brukar jämföra Hässelby med Indien”

Syster Sol är aktuell med EP:n Miss Diamant, en karaktär hon ser i alla kvinnor.
Syster Sol är aktuell med EP:n Miss Diamant, en karaktär hon ser i alla kvinnor.
Sedan tre år tillbaka bor reggaestjärnan Syster Sol i Hässelby. Efter 15 år på konstant turné, tar hon nu en paus från scenen och njuter av områdets kontraster. Fokus ligger på nya EP:n Miss Diamant, med den självständiga kvinnan i centrum. Ett tema som inte hade kunnat vara mer aktuellt.
ANNONS

Hässelbybon Isabel Sandblom, känd som Syster Sol, är en av Sveriges största reggae-artister.

När hon släpper nytt uppmärksammas det över hela landet. Den nya EP:n går under namnet ”Miss Diamant”, en karaktär hon ser i alla kvinnor.

– Det handlar om kvinnor som vet sitt värde, men som inte får kredd för det inom den patriarkala strukturen. Temat går igen i all min musik, säger Isabel Sandblom.

Var föregångare till #MeToo

Varje spår på den nya skivan berör denna hyperaktuella problematik. Flera år innan #MeToo-kampanjen och dess enorma genomslag, var hon med att starta Fatta, en ideell förening mot sexuellt våld.

– För mig har ämnet varit ständigt aktuellt sedan dess. Nu känns det som att vi drar det ett varv till. Det är fantastiskt bra att det kommer ut, saker som varit en vetskap för mig, mina vänninor och alla andra kvinnor. Att varenda kvinna blivit utsatt, av en eller flera män. Kampanjen speglar så bra den patriarkala strukturer vi lever i.

Som ett led i detta har hon startat ett eget skivbolag, Galant Music, där ”Miss Diamant” nu ges ut.

– Ända sedan jag började skapa musik har jag velat vara independent. Men jag har inte känt att jag har haft tillräcklig kompetens eller det mod som krävs, förrän nu.

Det som är nice med Hässelby Gård är gemenskapen.

För tre år sedan flyttade hon från söderort till Hässelby Gård. På frågan om hur reggae-klimatet är i området, svarar hon att orten alltid haft ett stort hjärta för genren.

ANNONS

– Jag brukar jämföra Hässelby med Indien. Det är starka kontraster och gångavstånd från betongmiljö till fantastisk natur. Efter bara några steg är du vid vattnet. Det är mångkulturellt och levande. Folk pratar med varandra på offentliga platser.

Även om hon inte är bunden vid någon plats eller postkod, trivs hon bra i västerort.

– Jag har varit all over the place. Jag kommer från norrort, har bott söder om stan, i Södertälje och ute på landet. Det som är nice med Hässelby Gård är gemenskapen. Villaområden kan bli ganska isolerade. Nu bor jag i ett stort komplex. Man träffas i hissen och snackar. Jag gillar det.

Tar paus från turnélivet

Hon fick tidigt barn efter flytten och har varit bunden till familjen sedan dess. Efter femton års turnerande har live-spelningarna sedan i somras lagts på is.

– Det känns viktigt att göra ett uppehåll från live-spelningarna, för att hålla mig fräsch i mitt artisteri. Jag har gjort det väldigt länge. Det känns nästan som att jag varit på konstant turné, med kortare pauser. Nu när jag är klar med EP:n, vet jag inte vad som blir mitt nästa steg. Jag har lite andra projekt på gång. Vi får se.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.