Jämlikhetsbidrag till Västerorts skolor

Rinkebyskolan, en av de skolor i Västerort som kommer få ta del av jämlikhetspengarna.
Rinkebyskolan, en av de skolor i Västerort som kommer få ta del av jämlikhetspengarna.
Regeringen skjuter till sex miljarder för att öka jämlikheten i skolan. Flera Västerortsskolor ska få ett tillskott i kassan.

Flera av Västerorts skolor kommer få ta del av stadsbidrag för ökad jämlikhet. Av de sex miljarder kronor som regeringen ger i riktade stadsbidrag utifrån en jämlikhetsmodell, kommer staden fördela 400 miljoner kronor till 16 av Stockholms skolor, fördelat under tre år framöver. Tanken är att pengarna ska användas för ökad lärartäthet, höjda lärarlöner, utbyggd elevhälsa och kompetensutveckling. Av de skolor som prioriterats finns åtta skolor i Västerort.

Att det är just dessa skolor som kommer få ett extra tillskott har beräknats utifrån en socioekonomisk fördelningsprincip som tar hänsyn till föräldrars utbildningsbakgrund och inkomst, boendesegregation och hur länge eleven bott i Sverige.

Enligt Olle Burell, skolborgarråd, som uttalar sig i ett pressmeddelande, är det här en prioriterad satsning.

– Vårt viktigaste uppdrag är att öka likvärdigheten och ge elever möjligheter att klara sin utbildningsresa. De senaste årens satsningar på skolan börjar ge resultat. Betygen ökar och ökar mest i skolorna med tuffa utmaningar. Vi behöver hålla i arbetet och prioritera skolan före omotiverade skattesänkningar och privatiseringar, säger han.

Se lista på Västerorts skolor som kommer få kompensation enligt jämlikhetsmodellen nedan:

Fakta

Skolor i Västerort som får ett tillskott

Akallaskolan, Rinkeby-Kista

Husbygårdsskolan, Rinkeby-Kista

Kista grundskola, Rinkeby-Kista

Rinkebyskolan, Rinkeby-Kista

Grimstaskolan, Hässelby-Vällingby

Smedhagsskolan, Hässelby-Vällingby

Hjulsta grundskola, Spånga-Tensta

Källa: Stockholms stad