ANNONS

När fler kvinnor blir chefer minskar lönegapet

Jämställdhet, feminism, löneskillnader mellan män och kvinnor. Företagaren Anna Bellman.
Anna Bellman driver företag och har märkt att fler kvinnor släpps in i ledningsgrupper.
Inkomstskillnader mellan män och kvinnor minskar kraftigt i kommuner med höga snittlöner – ett kvitto på kvinnors framgångar i näringslivet de senaste tio åren.
Men samtidigt ökar skillnaderna mellan könen i kommuner med lägre löner.
ANNONS

Män i Stockholms län får 5800 kronor mer per månad jämfört med kvinnor, enligt ny inkomststatistik från SCB. Och skillnaderna växer. På tio år har skillnaden mellan årsinkomsterna ökat med drygt 2400 kronor.

I länet ser man två extremer i utvecklingen. Å ena sidan minskar inkomstgapet rejält i områden med stark ekonomisk utveckling och höga snittlöner, bland annat i Danderyd, Sollentuna och Täby. En förklaring är att kvinnor kommit längre upp i näringslivet de senaste 10 åren.

– Högutbildade kvinnor blir chefer i högre utsträckning idag, särskilt bland mellanchefer. Vi ser även fler kvinnor bland vd:arna men den utvecklingen har inte varit lika positiv, säger forskaren Anne Boschini.

Fler kvinnor i toppen

Företagaren Anna Bellman arbetar som moderator där hon möter många organisationer som jobbar med de här frågorna. Hon tror att det handlar om två trender.

Anna Bellman företagsledare från Danderyd

Företagaren Anna Bellman bor i Berga, Danderyd. Foto: Åsa Sommarström

– Både att näringslivet har insett att jämställdhet och mångfald är viktigt. Men också att fler kvinnor vågar ta plats, säger Anna Bellman.

ANNONS

Själv lämnade hon ett jobb som marknads- och kommunikationschef för 12 år sen för att starta eget.

– Det är superpositivt att siffrorna går åt rätt håll, både vad gäller löner och att fler kvinnor blir chefer. När jag var 25 blev jag chef och i den ledningsgrupp där jag ingick var jag var enda kvinnan. Nu verkar det bli vanligare med fler kvinnor i ledningen eller styrelsen, inte en ensam.

I fattigare kommuner ökar skillnaderna

Den andra extremen är att i kommuner där en stor del av medborgarna är låginkomsttagare ökar skillnaderna mellan män och kvinnors inkomster stort.

– Många lågavlönade yrken där kvinnor traditionellt har dominerat har haft en dålig löneutveckling, Anne Boschini docent i nationalekonomi på Stockholms universitet.

Pia Chadly, undersköterska, och Zainab Bourduaen, student, bor båda i Tumba. De tror att det kan hänga ihop med utbildningsnivån.

– Mycket handlar om självförtroendet. Kvinnor med höga löner har ofta utbildat sig mer och då har de kanske självförtroendet för att få upp lönerna till samma nivåer som män, säger Pia.

Löneskillnaden mellan kvinnor och män ökar i Botkyrka. Bild på Pia Chadly och Zainab Bourduaen

Botkyrkaborna Pia Chadly och Zainab Bourduaen har märkt att kvinnors löner halkat efter. Foto: Stefan Källstigen

Gapet ökar i kronor men minskar i procent

Samtidigt som lönegapet ökar i de flesta kommunerna, räknat i kronor, minskar skillnaderna mellan män och kvinnor procentuellt i Stockholms län, sakta men säkert. 2007 tjänade medianmannen 28 procent mer än mediankvinnan, 2017 var skillnaden 25 procent.

Så, minskar lönegapet?

– Både ja och nej. Fortsätter utvecklingen med den relativa utjämningen kommer män och kvinnors löner bli de samma till slut. Men kortsiktigt är det kronor och ören som räknas, säger Per Bark, arbetsmarknadsanalytiker på Länsstyrelsen.

Mäns inkomster ökar alltså med fler kronor än kvinnors men är skillnaden jämfört med kvinnors löner alltså mindre procentuellt vilket innebär en utjämning.

Medelinkomsttagare har mest jämställda löner

Flera kommuner går mot strömmen, till exempel Botkyrka, Nynäshamn, Upplands-Bro, Upplands Väsby och Södertälje. Där ökar löneskillnaderna även procentuellt. Områden med låga inkomster och där löneutvecklingen gått trögt under perioden.

I  toppen och i botten av lönefördelningen är skillnaderna mellan män och kvinnor är störst

Anne Boschini, nationalekonom

I några av de kommunerna är det en högre andel män som kommit in på arbetsmarknaden, vilket kan förklara delar av utvecklingen. Men i just Botkyrka är trenden den motsatta, en större del kvinnor börjar jobba.

Trots att inkomstskillnaden mellan män och kvinnor minskat allra mest i Danderyd är det fortfarande kommunen med störst inkomstskillnad – följt av Södertälje. Kommunerna som toppar listan över ekonomisk jämställdhet är kommunerna med flest medelinkomsttagare.

– Det är i toppen och i botten av lönefördelningen som skillnader mellan män och kvinnor är störst. Medelinkomsttagare har mest jämställda löner, säger forskaren Anne Boschini.

Fakta

Så stor är skillnaden i din kommun

Källa: SCB
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.