Jämställdhetsministern besökte Akalla

Jämställdhetsminister Åsa Regnér diskuterar feminism i förorten med Esme Güler från Kibele på Akalla torg.
Foto: Catharina Piazzolla
Jämställdhetsminister Åsa Regnér diskuterar feminism i förorten med Esme Güler från Kibele på Akalla torg. Foto: Catharina Piazzolla
Jämställdhetsministern Åsa Regnér (S) besökte Akalla i fredags för att prata om bland annat hedersrelaterat våld och förtryck.
- Det är viktigt att förstå hur förtrycket ser ut, inte bara när det blir till våld utan även i vardagen, säger hon.

Under besöket träffade jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) både boende och representanter från olika föreningar och organisationer, bland annat en kurdisk förening för äldre och personal och barn på en av förskolorna i stadsdelen.

Hon träffade också Esme Güler från kvinnoföreningen Kibele för att prata om hedersrelaterat våld och förtryck.

– För att kunna arbeta förebyggande måste man förstå hur förtrycket ser ut för de här flickorna till vardags. Om det som händer innan förtrycket blir till våld, och de inskränkta ramar som män tycker att de kan sätta kring kvinnors liv, säger Åsa Regnér.

Mitt i Kista berättade nyligen om Maria Rashidi som jobbar mot förtrycket via Kvinnors rätt, och som larmade om att förtrycket mot unga kvinnor ökar i områden som Järva.

– Vi måste bli bättre på att samarbeta med personer som har mycket kunskap om den här problematiken och att sätta in generella insatser som att ha bra sexualkunskap i skolorna till exempel. Men också att involvera skolor, föräldrar, polis och det juridiska systemet, säger Åsa Regnér.

Om en månad presenterar regeringen en jämställdhetsskrivelse där insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck är en del.

– Vi föreslår bland annat en egen jämställdhetsmyndighet, säger Åsa Regnér.