ANNONS

Jan seglade över Atlanten

Jan Guste håller vakt i sittbrunnen, under färden mot Västindien.
Jan Guste håller vakt i sittbrunnen, under färden mot Västindien.
Proviantering i Las Palmas.
Proviantering i Las Palmas.
En jätterocka i famnen och sonsonen Elton på ryggen, på Antigua.
En jätterocka i famnen och sonsonen Elton på ryggen, på Antigua.
Jan Guste visar sina sjökort, med modellfartyget Gerda i bakgrunden.
Jan Guste visar sina sjökort, med modellfartyget Gerda i bakgrunden.
En osannolik stjärnhimmel, lekfulla delfiner och simturer på 4000 meter djupt vatten. Men också tuffa oväder med vågor höga som hus.

Saltsjö-Boobon Jan Guste har seglat över Atlanten, och tillbaka.
ANNONS

När Jan Guste döptes fick han ett modellskepp av sin morfar. 63 år senare är den praktfulla skutan det självklara blickfånget i familjens vardagsrum i Saltsjö-Boo. Så var den också en föraning om pojkens framtid. Redan som 7-åring blev han sjöscout och han tillbringade 37 yrkesår inom Kustbevakningen. Under många år närde han också en het dröm: att segla över Atlanten.

– Det är ett så stort projekt att det egentligen aldrig passar in, när man har barn och yrkesliv att tänka på. Men när jag närmade mig 60 kände jag att döden började flåsa mig i nacken. Det var nu eller aldrig, säger Jan Guste.

I sex är förberedde han sin resa. Den 2 juli 2013 bar det av. Då var han nybliven pensionär, och hade vuxna dottern Anna och kusinen Michael som resesällskap. De seglade först ner till Kanarieöarna där de bunkrade upp mat, arbetade med båtens säkerhet och bekvämlighet – och inväntade goda vindar. Efter fem veckor seglade de mot Västindien.

– Jag kände mig väldigt ödmjuk inför hur gigantiskt havet var, men jag var aldrig orolig, berättar Jan Guste om känslan när man seglar på 4000 meter djupt vatten.

På datorn visar han bilder av delfiner som hoppar runt båten och han beskriver hänfört hur natthimlens alla stjärnor tog andan ur honom. Ovädren var däremot tuffa, särskilt för den som satt på vakt i sittbrunnen.

– Vågorna kunde vara fem-sex meter höga. De kom emot oss, höga som hus, säger han och betonar vikten av att kunna lita på varandra i sådana situationer:

– Jag skulle aldrig göra en sådan resa med en okänd. Det är viktigt att känna varandra, inte minst för att det är oundvikligt att man retar sig på varandra ibland. Man måste kunna prata om det.

Den 18 december 2013, efter 24,5 dygn, kom trion fram till ön St Lucia. De andra flög hem men Jan Guste seglade runt i södra Västindien i fem månader, med karnevalen på Trinidad och kändisön Mustique som ett par av höjdpunkterna. Ensam var han inte. Hustrun Ute flög dit med 9-åriga dottern Linn över nyår och vänner, vuxna barn och barnbarn kom ner i en jämn ström.

– Jag fick också god kontakt med både med seglare och lokalbefolkning. Folk var så vänliga, särskilt i små byar där alla hejade och nickade. Det var otroligt fint och berikande att uppleva.

ANNONS

I slutet av maj 2014 flög Jan Guste hem till Sverige, men lämnade kvar båten – en drygt nio meter lång Forgus 31. I januari 2015 återvände han och seglade sedan runt i fyra månader i norra Västindien.

Sedan var det dags att göra om Atlantöverfärden, denna gång med en granne och en ungdomsvän.

Försommaren 2015 var han så tillbaka i Saltsjö-Boo, ihop med dottern Linn som slutit upp i södra England. Därhemma väntade Ute.

– Att hon tog hand om allting hemma var en viktig förutsättning för att jag skulle kunna göra den här resan. Jag är mycket tacksam för det, säger Jan Guste.

Namn: Jan Guste.

Ålder: 63 år.

Bor: I hus i Saltsjö-Boo. Växte upp i Saltsjö-Duvnäs.

Yrke: Kustbevakare, numera pensionär.

Familj: Hustrun Ute Hegele, dottern Linn, 11, vuxna barnen Anna och Johan.

Aktuell: Föreläser om sin Atlantsegling på Dieselverkstadens lilla scen den 17 feb kl 19–21.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.