ANNONS

Janne hatar att förlora

Janne Andersson flyttade i slutet av förra året till Lidingö och trivs väldigt bra.
Janne Andersson flyttade i slutet av förra året till Lidingö och trivs väldigt bra.
Han har ett hett temperament, gillar korv med bröd och älskar att promenera eller cykla till Solna varje dag. Han heter Janne Andersson och ska föra Sverige till VM i fotboll nästa år.
ANNONS

Janne Andersson kommer cyklande och ställer cykeln utanför Princess konditori punktligt efter avtalad tid med Lidingö tidning. Trots att det är 13 kilometer från hans bostad på Lidingö till hans arbetsplats på Svenska fotbollsförbundet i Solna har han promenerat till jobbet varje dag under vintern, men nu har han tagit fram cykeln.
– Jag gillar att röra på mig och tycker om att vara ute i naturen. Vi har en hund, Conrad, som vi ofta är ute och rastar och det var en bidragande orsak för att vi flyttade till Lidingö, säger han.
När han har varit ute med hunden Conrad så har han passat på att gå till Lidingövallen. Han har hunnit se en match med IFK Lidingös herrjuniorer.
– Jag tycker det är kul att titta på lokal idrott. När Lidingö SK:s handbollsdamer kvalade mot Drott från Halmstad tidigare i år var jag och tittade. Jag höll på Drott så jag var en svartfot som Lidingöbo, säger han med ett skratt.
Janne Andersson har en gedigen tränarbakgrund och har tränat allsvenska lag i 19 år.
Det har blivit 496 allsvenska matcher som tränare. I augusti i fjol tog han över jobbet som förbundskapten för det svenska herrlandslaget i fotboll. Han började dock sin karriär i Alets IK och gjorde massor med mål som forward. Men hans heta temperament resulterade i en hel del röda och gula kort.
– Jag hatade att förlora och jag gjorde både det ena och det andra. Jag har fortfarande drag av detta men jag har hyfsat till mig.
När han förde Halmstad till en andraplats i allsvenskan 2004 glömmer han aldrig.
– Det var den 30 oktober 2004 och det var 16 867 personer på läktaren. Vi var så nära att vinna allsvenskan, men i det allra sista omgången spelade vi oavgjort mot Göteborg samtidigt som Malmö vann så vi kom tvåa.
– Då var jag så arg att jag gick ner i gymmet och slog mig trött på en sandsäck innan jag mötte media.
Som tränare och förbundskapten för herrlandslaget framhåller han kollektivet och vara fokuserad på varje träning och ställa upp för varandra.
– Det gäller att varje dag göra sitt bästa. Jag är ingen fotbollsnörd, jag tycker det blir lite fattigt att bara prata fotboll, men att prestera i grupp och funka tillsammans som ett lag är något som fascinerar mig.
Inför varje match brukar han äta en korv med bröd.
– Finns det korv med bröd så köper jag det. Jag tycker om korv och jag förknippar fotboll med korv med bröd. Det är en oslagbar kombination.
Men nu upptar det mesta av sin vakna tid Sveriges VM-kvalmatch mot Frankrike den 9 juni.
– Allt fokus är på den matchen. Vi visade när vi mötte dem på bortaplan att vi kan mäta oss mot de bästa lagen. Det krävs att spelarna i landslaget spelar på sin absolut bästa nivå, då har vi chansen, säger han.

ANNONS