Janne i Hökis snickrar Stureplans bardiskar

Jan Petterson vid ett bord som ska till Siljaterminalens nya restaurang.
Jan Petterson vid ett bord som ska till Siljaterminalens nya restaurang.
Hantverksmedaljen från Kungliga patriotiska sällskapet hade inte delats ut sedan 2013. I år gick den till Jan Pettersson.
Hantverksmedaljen från Kungliga patriotiska sällskapet hade inte delats ut sedan 2013. I år gick den till Jan Pettersson.
Henrik har gått i pappa Jans fotspår ...
Henrik har gått i pappa Jans fotspår ...
... liksom brorsan Dan.
... liksom brorsan Dan.
Jan Pettersson med sönerna Dan och Henrik. I företaget ingår också sonen Kjell.
Jan Pettersson med sönerna Dan och Henrik. I företaget ingår också sonen Kjell.
Taverna Brillo.
Taverna Brillo.
Teatergrillen.
Teatergrillen.
Visste du att inredningen på många av stans finkrogar kommer från en källare i Hökarängen? Där har prisbelönte snickarmästaren Jan Pettersson drivit Janax snickeri sen 80-talet. Numera har han sällskap av sina tre söner.

Gillar du att äta och dricka på finkrogar som Sturehof, Taverna Brillo och AG? Då är chansen stor att du har ställt ditt glas på en bardisk – eller placerat rumpan på en möbel – tillverkad på Janax snickeri i Hökarängen.

Sedan 80-talet har snickarmästare Jan Pettersson haft sin verkstad på Cigarrvägen, granne med Konsthall C.  När Mitt i tittar in dånar det av hårdrock på så hög volym att det nästan dränker ljudet av bandsågar och slipmaskiner. 65-årige Jan är gissningsvis inte ansvarig för musikvalet – det är nog snarare någon av sönerna Kjell, Dan eller Henrik som står för det. Alla tre jobbar i familjeföretaget.

– Jag har försökt att inte påverka deras yrkesval, säger Jan Pettersson.

Sonen Dan har en annan bild:

– När jag gick ut nian sa farsan: Välj den här utbildningen så kan du jobba hos mig sen!

 

Bland spånskivor och hyvelbänkar står möbler under tillverkning. De ska bland annat till Mälarsalen i Münchenbryggeriet och en helt ny restaurang på Siljaterminalen i Värtan.

Att Jan Pettersson nischade in sig på krogmarknaden var en lycklig slump.

– Några som jag kände sålde köksmaskiner och tipsade om  jobb. Sen gav det ena det andra. Jag har haft tur och stött på rätt människor.

En av dem är Jonas Bohlin, inredningsarkitekten som ritat interiörer till de flesta av gruppen Svenska Brasseriers krogar. Han har ofta vänt sig till Janax snickeri för själva hantverket. Även krogar som AG och Rolfs Kök har möbler och annan inredning från Hökis.

När Jan Pettersson själv är ute och äter låter han gärna blicken vila på det han själv har tillverkat.

– Det händer emellanåt, säger han och skrattar. Sturehof bland annat, det tycker jag blev väldigt bra. Och AG.

Att se det konkreta resultatet av sitt arbete är en av yrkets tjusningar, berättar han.

– Det gäller nog allt hantverk egentligen. När man går hem på kvällen kan man ta ett steg tillbaka och titta: Det här har jag gjort idag. Det är en väldigt stor tillfredsställelse.

Jan Pettersson är uppenbarligen bra på det han gör. Under 20 år – längre än någon annan – var han ordförande i Stockholms snickarmästareförening. Vid en festlighet härom veckan belönades han med Kungliga patriotiska sällskapets Hantverksmedalj ”för utmärkt yrkesskicklighet”.

– Hela familjen visste om det men höll det hemligt. Sen hörde jag mitt namn och en massa fina ord. Jag brukar stå stadigt med fötterna på jorden den här gången blev jag verkligen berörd, säger han.

På frågan vad som utmärker en bra snickare nämner Jan Pettersson intresse och motoriska förutsättningar – men framför allt övning. Han är bekymrad över att hantverksprogrammen numera bara är tre år – och att mycket av den tiden läggs på teori.

– Man behöver träna på själva färdigheterna. Får man inte göra det i skolan hamnar det på företagen och för små företag kan det vara dyrt att lära upp någon. Det blir inte bra varken för företagen, ungdomarna eller kunderna.

Vad är ditt bästa tips för att slippa gå på en nit när man anlitar en snickare?

– Gå på rekommendationer. Då minskar man risken att något blir fel. Det är så jag har fått de flesta av mina uppdrag, folk som har hört om vad jag gjort tidigare.

Med sönerna i verkstaden ser framtiden ut att vara tryggad för Janax snickeri. Men det lär dröja innan snickarmästaren själv lägger hammaren på hyllan. Än så länge nöjer han sig med lediga fredagar.

– Det började jag med efter sommaren när jag fyllde 65.

Tror du att du kommer att stå här fortfarande när du är 80?

– Ja , det vore ju kul …

Fakta

Bor i Tallkrogen

Namn: Jan Pettersson

Ålder: 65 år.

Bor: Tallkrogen.

Yrke: Snickarmästare. Driver Janax snickeri i Hökarängen, ett inredningssnickeri med fokus på restauranger.

Meriter: Har under fyra decennier snickrat möbler och inredning till allt från Scandics vägkrogar till innerstadsställen som Sturehof, Taverna-Brillo, Teatergrillen och AG.

Aktuell: Mottagare av Kungliga patriotiska sällskapets Hantverksmedalj för stor yrkesskicklighet.