ANNONS

Janne har gjort två av livets bästa second hand-fynd i Väsby

Jan-Erik Nilsson, administratör för gruppen Svåra föremål på Facebook, med sin samling av snäckfigurer.
Jan-Erik Nilsson bor i Märsta och är sedan en tid ensam administratör för Facebook-gruppen "Svåra föremål" med 46 000 medlemmar.
Snäckfigurssamlaren Jan-Erik Nilsson hittade en blandning mellan en val och en giraff i Upplands Väsby.
– Jag gillar fakta i vanliga fall, men verkligheten får vi pyssla med någon annanstans.
ANNONS

Jan-Erik Nilsson driver Facebookgruppen ”Svåra Föremål” sedan sju år tillbaka. Medlemmarna delar med sig av bilder på prydnader, ”saker som vi inte kan med att kasta och som vi inte vill ha”, beskrivs de som.

– Jag bor i Märsta och då och då när man besöker Väsby centrum knallar man ju in på Stadsmissionen. Men nu har de ju stängt, säger han.

Det ser ju ut som någons feberdröm som konkretiserats.

Jan-Erik Nilsson.

Tudelad second hand i Väsby

Två av sina toppfynd har han gjort på second hand-butiker i Upplands Väsby, bland annat på Stadsmissionen i Väsby centrum innan butiken flyttade. På frågan hur Väsby är som loppissamhälle svarar Jan-Erik Nilsson likt något av sina fynd.

– Nja, det blir lite dubbla budskap. Jag kan säga att det är jättebra för att jag hittat två bra prylar, eller jättedåligt för att jag hittar saker så sällan. Men båda grejerna hamnar på min topp-tio-lista över hemska fynd.

Giraff-valen eller någonting annat.

Giraff-valen kostade 20 kronor på Stadsmissionen i Väsby centrum. Butiken har flyttat till Sollentuna. Foto: Privat

Feberdrömmar blir till liv

Nyligen lade Jan-Erik upp en bild på en giraff som även kanske är en slags val. Eller något annat gjort.

– Den är helt bisarr, ”det finns ingen chans att jag går härifrån utan den”, tänkte jag, ”det spelar ingen roll om den kostar 10 eller 100 kronor”. Men det är ju ingen som bara suttit på en kurs i drejning och bara kladdat ihop den. Den är ju mycket mer välgjord än så.

ANNONS

Kommentarerna pendlar mellan ”alldeles underbar” till ”vilken vidrig skapelse!!!”, och det spekuleras vara allt från en ”walraff” till en ko, get, sexleksak eller ”en beskrivning av vår evolution”. På frågan vad det är för något blir Jan-Erik Nilsson tyst en kort stund.

– Den har ju ingen funktion – absolut ingen funktion. Det ser ju ut som någons feberdröm som konkretiserats i lera. Man undrar ju verkligen om det finns fler, säger Jan-Erik Nilsson och skrattar. I så fall vill man vill ju sitta som en fluga på väggen på det produktionsmötet! ”Grabbar grabbar jag har en idé, kan vi tillverka en valgiraff?!” Och alla andra bara ”ja! Vilken bra idé!”. Man hoppas ju att det mötet ägt rum, men man kan ju aldrig veta.

En fågel i lera, eller?

Hej! Foto: Privat

Filippinska snäckor från Åland

Snäckfigurer har en särskild status i ”Svåra föremål”. Jan-Erik Nilsson har själv omkring 80 stycken och gör almanackor med olika arrangemang. På en bild från årets almanacka står två figurer och provar glasögon. ”Snäcksavers” står det på en skylt.

– Den är väl värd att titta på. Jag gör liksom någon form av bild. En bar som besöks av snäckfigurer till exempel, eller någon som är ute och rastar sin snäckhund, säger han.

På grund av coronaviruset ställs årets snäckkamp eventuellt in.

– Det ser kanske lite mörkt ut just nu. Men folk i gruppen tyckte om att förfasa sig över hur hemska kreationer som görs av snäckor och säljs. De tillverkas säkert på typ Filippinerna och forslas till tusentals turistorter och säljs. Det går att hitta snäckfigurer som det står typ Åland på, gjorda av snäckor som garanterat aldrig funnits i närheten av Åland.

Zorro och Indiana Jones av snäckor.

Bild från almanackan. Zorro och Indiana Jones har slagit sig samman och gett sig ut på skattjakt. Foto: Privat

”Vetenskap förstör magi”

Det händer gärna att en person vill veta varifrån ett föremål kommer. Något Jan-Erik tydligt undanbeder.

– ”Varför har någon gjort den här, varför?”, undrar man. Och så kommer någon och vet vad det är. ”Det är Hans von Schnitzel som tillverkade si och så många”. Om jag får veta fakta om föremålet försvinner magin bakom föremålet. Jag gillar fakta i vanliga fall, men verkligheten får vi pyssla med någon annanstans, säger han och fortsätter:

– Jag ser hellre någon som tramsar loss fullständigt. Man vet att inte ett ord av det är sant men det är mycket roligare tycker jag. I bland får jag mothugg på det.

Jan-Erik Nilssons två bästa loppisfynd genom tiderna kommer från Upplands Väsby.

Jan-Erik Nilssons två bästa loppisfynd genom tiderna kommer från Upplands Väsby. Foto: Privat

Snäckugglor.

Foto: Privat

Fakta

HUR DU HITTAR SVÅRA FÖREMÅL:

Gå med i Facebook-gruppen ”Svåra föremål”. ”Jag godkänner dig inom fem minuter eller på någon dag, inga problem”.

Åk runt på sunk-loppisar, det är det bästa, garage-loppisar, små-loppisar utanför Stockholm. ”Ser du en skylt längs vägen kan du åka in, det kan vara fantastiska saker. Åkte upp till Hedemora för en spelning för ett tag sedan, då var det en kvinna som sålde kitsch-katter, som uppenbarligen samlat på porslinskatter hur länge som helst. Jag skojar inte, det var kanske 40-50 porslinskatter, den ena hemskare än den andra. Jag har inte plats för det här, men de var så hemska att jag kunnat äga hälften av dem. Jag köpte väl två stycken och försökte glömma resten av dem. De var förärliga. Ju hemskare desto roligare”.

Ju hemskare desto roligare.

 

Nyhetstips tips oss tipsa redaktionen på Mitt i

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.