ANNONS

Jannes hjältar hittade ringen

Mikael Blomqvist och Martin Therus hittade Janne Björklunds ring.
Mikael Blomqvist och Martin Therus hittade Janne Björklunds ring.
Janne Björklund tappade sin vigselring när han badade.

”Borta för alltid”, trodde han – och gav upp efter en timmes letande.

Räddningen blev de skattletande metallsökarna Martin Therus och Mikael Blomqvist – som lyckades bärga ringen.
ANNONS

I början av augusti var Janne Björklund och hans fru Annette nere på Hässelby strandbad och badade. Janne stod en bit ut i vattnet och lekte med barnen.

– När jag just var i färd med att göra armrörelsen som man gör för att skvätta vatten kände jag hur vigselringen gled av och flög ut i vattnet. Känslan var något panikartad. Det är ändå en ring som har suttit på sedan 2003, berättar Janne Björklund.

Han hämtade sina simglasögon och försökte hitta ringen, men gav upp efter nästan en timmes letande i det grumliga vattnet.

I stället gjorde han ett sista försök: Ett rop hjälp på Facebook, som spred sig som löpeld.

– Efter två dagar knackade en granne på som hade sett mitt inlägg, som berättade att han hade en gammal kollega som kände en kille som typ letade efter skatter.

Skattletaren i fråga var Brommabon Martin Therus, som har metallsökning som hobby. Det visade sig att han, tillsammans med Mikael Blomqvist, som också är medlem i Sveriges metallsökarförening, mer än gärna tog på sig uppdraget att söka efter vigselringen.

De fick extra snabbt ett tillstånd från länsstyrelsen för att söka efter ringen och satte igång en eftermiddag mitt bland alla solbadare.

Martin Therus snorklade med en mindre metallsökare i vattnet, och Mikael Blomqvist gick med vadarbyxor och metallsökte i vattnet efter ett rutmönster.

– Jag stod på stranden och tänkte att det här kommer ju aldrig att gå. När Mikael efter en timme drygt ställde sig upp i vattnet och höll upp ringen fick jag rysningar i hela kroppen, berättar Janne.

ANNONS

Han säger att han är evigt tacksam för att Martin Therus och Mikael Blomqvist ställde upp, och han har gett dem en hittelön, trots att de inte ville ha någon.

– De här är mina nya idoler och hjältar. Tänk att det finns folk i dessa tider som bara vill hjälpa till.

Fakta

Hobby som växer snabbt

I Sverige är det inte tillåtet att använda metallsökare utan särskilt tillstånd från länsstyrelsen.

Bara i år har 267 ansökningar om tillstånd för att få använda metallsökare hittills kommit in till länsstyrelsen i Stockholm, jämfört med 200 förra året.

2013 kom 99 ansökningar in, och 44 under 2012.

Källa: Länsstyrelsen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.