Jannes nya hjältar fann vigselringen

Janne Björklund visar upp ringen som otroligt nog hittades i sanden ute i vattnet med hjälp av Martin Therus och Mikael Blomqvist, som har metall­sökning som hobby.
Janne Björklund visar upp ringen som otroligt nog hittades i sanden ute i vattnet med hjälp av Martin Therus och Mikael Blomqvist, som har metall­sökning som hobby.
Janne Björklund tappa­de sin vigselring i vattnet när han badade på Hässel­by strandbad. ”Borta för alltid”, trodde han. Räddningen blev hobbymetallsökarna Martin Therus och Mikael Blomqvist – som lyckades bärga ringen.

I början av augusti var Hässelbybon Janne Björklund och hans fru Annette nere på Hässelby strandbad och badade med dottern Sanna och Annettes brorsbarn.

Annette satt på stranden och Janne stod en bit ut i vattnet och lekte med barnen.

– När jag just var i färd med att göra armrörelsen som man gör för att skvätta vatten kände jag hur vigselringen gled av och flög ut i vattnet. Känslan var något panikartad. Det är ändå en ring som har suttit på sedan 2003, berättar Janne Björklund.

Han tog på sig sina simglasögon och försökte hitta ringen, men gav upp efter nästan en timmes letande i det grumliga vattnet.

I stället tog han hjälp av Facebook, och gjorde ett inlägg direkt på stranden som han delade. Det spred sig som en löpeld.

– Efter två dagar knackade en granne på som hade sett mitt inlägg, som berättade att han hade en gammal kollega som kände en kille som typ letade efter skatter.

Skattletaren i fråga var Brommabon Martin Therus, som har metallsökning som hobby. Det visade sig att han, tillsammans med Mikael Blomqvist, som också är medlem i Sveriges metallsökarförening, mer än gärna tog på sig uppdraget att söka efter vigselringen.

De fick extra snabbt ett tillstånd från länsstyrelsen för att söka efter ringen och satte igång en eftermiddag mitt bland alla solbadare.

Martin Therus snorklade med en mindre metallsökare i vattnet och Mikael Blomqvist gick med vadarbyxor och metallsökte i vattnet efter ett rutmönster.

– Jag stod på stranden och tänkte att det här kommer ju aldrig att gå. När Mikael efter en timme drygt ställde sig upp i vattnet och höll upp ringen och läste upp vad som stod i den fick jag rysningar i hela kroppen. Känslan var obeskrivbar, berättar Janne Björklund.

Nu tar han alltid av sig ringen när han badar, och han har också slutat att hålla på att fippla med den så mycket.

– Min fru och jag sa att egentligen är det bara materiella ting, men en vigselring har ju ändå ett affektionsvärde.

Han säger att han är evigt tacksam för att Martin Therus och Mikael Blomqvist ställde upp. Han har gett dem en hittelön trots att de inte ville ha något för det.

– De här är mina nya idoler och hjältar. Tänk att det finns folk i dessa tider som bara vill hjälpa till.

Fakta

Metallsökning kräver tillstånd

Metallsökning är en hobby som ökat explosionsartat.

I Sverige är det inte tillåtet att använda metallsökare utan särskilt tillstånd från länsstyrelsen.

Bara i år har 267 ansökningar om tillstånd för att få använda metallsökare hittills kommit in till länsstyrelsen i Stockholm, jämfört med 200 förra året.

2013 kom 99 ansökningar in, och 44 under 2012.

Källa:

Länsstyrelsen Stockholm