Jan Folin har bott i Smedslätten sedan 1972.

Han har sett utvecklingen.

Häckar och buskage växer sig högre och högre.

Allt oftare håller fastighetsägare inte efter sin växtlighet, enligt Jan Folin.

– Det handlar om ren slöhet och nonchalans, hävdar han.

Du sticker ut hakan när du säger det här?

– Det är ett allmängiltigt problem i Smedslätten, Ålsten och Äppelviken, några i området vet att jag har den här åsikten.

Jan Folin säger att han länge oroats över att olyckor ska hända, där barn riskerar att bli påkörda av bilister på grund av dålig sikt i korsningar, orsakad av växtligheten.

I området finns enligt Jan Folin tre skolor och flera förskolor.

Själv brukar han klippa växtligheten på sin egen tomt mot angränsade gator ett par gånger om året, hävdar han.

Han säger att han har haft kontakt med Bromma stadsdelsnämnd och med trafikkontoret.

– De hänvisar till varandra. Det är ingen som tar ansvar, det här är krångligt för dem.

Fick broschyr

För ett par år sedan skickade Stockholms stad ut en broschyr.

I broschyren stod bland annat att buskage som växer på privata fastigheter, som gränsar mot gatukorsningar, får ha en maxhöjd på 70 centimeter.

Mitt i följer med Jan Folin på en promenad i Smedslätten.

Som han känner till har det inte skett någon trafikolycka i området, orsakad av begränsad sikt på grund av växtlighet.

Nu har det dock gått så långt, tycker Jan, att staden måste vakna.

– Jag tänker att det ska inte behöva hända en olycka innan man gör något.

Vi stannar till i en gatukorsning.

På andra sidan korsningen, där en bilgata mynnar ut i korsningen, växer två rejält höga häckar på ömse sidan om gatan, inne på privata villatomter, tätt intill platsen där gatan mynnar till korsningen. En bilist som kör ut från den där gatan behöver iaktta extrem försiktighet för att inte köra på någon när hen kör ut i korsningen.

Jan Folin ställer sig vid en av häckarna. Trots att han mäter 193 centimeter kan han inte se in på villatomten över häcken, ens om han ställer sig på tå.

Hänvisar till varandra

Mitt i har sökt stadsbyggnadskontoret för en telefonintervju. I ett skriftligt svar skriver Torkel Kjellman, stabschef på stadsbyggnadskontoret, att växtlighet på tomtmark som växer ut över allmän gatumark "främst" hanteras av trafikkontoret. Om stadsbyggnadskontoret ska utreda, utreder stadsbyggnadskontoret med platsbesök, skriver Torkel Kjellman.

Trafikkontoret brukar å sin sida skicka ut information till fastighetsägaren när en anmälan kommer in. I de fall fastighetsägaren inte rättar sig skickar trafikkontoret ärendet vidare till stadsbyggnadskontoret för handläggning, skriver Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret, i ett mejl.

Jan Folin, här vid buskaget som växer på allmän mark, tycker att staden borde anlita en entreprenör som har rätt att tvångsklippa trafikfarlig växtlighet.

Jan Folin, här vid buskaget som växer på allmän mark, tycker att staden borde anlita en entreprenör som har rätt att tvångsklippa trafikfarlig växtlighet.

Stefan Källstigen

Jan Folin tycker att staden borde anlita en entreprenör som ska ha rätt att ansa växtlighet som bryter mot regelverket och skicka räkningen till fastighetsägaren.

Torkel Kjellman på stadsbyggnadskontoret skriver att han "förstår resonemanget mycket väl", men att tvångsklippning inte är möjligt eftersom plan- och bygglagen styr verksamheten. En eventuell överträdelse måste först utredas och fastighetsägaren måste få möjlighet till rättelse.

"Tyvärr är tillsynssystemet illa rustat för att hantera den här typen av problem med växtlighet, som ofta är akut, återkommande och säsongsbetonat", skriver Kjellman.

Jan Folin hoppas på en förändring när han nu går ut i tidningen med sin uppfattning.

– Jag tror att folk vaknar. I dag ser många att grannarna inte klipper sin häck, då gör man det inte själv heller.