Japanska tekulturen kommer till Aspudden

Yuko Ono och Per Brekell ordnar teprovning med japanskt te i Aspudden. Bilden tagen på teodling i Kyoto, Japan.
Yuko Ono och Per Brekell på en teodling i Kyoto, Japan.
Japanentusiast, nyfiken eller inbiten kaffedrickare som vill lära dig mer om te?
Japanska terådgivaren Yuko Ono brinner för att lära svenskarna allt om den japanska bryggkonsten.

– I Japan dricker man mycket grönt te. Vi använder ångning för att stoppa oxidering, det är unikt för Japan, säger Yuko Ono.

I slutet av augusti håller hon och Per Brekell tekurser och provningar i Aspudden för den som vill lära sig mer om japanskt te.

– Vi går igenom grunderna för vad japanskt te är. Deltagarna får smaka olika tesorter och får lära sig om olika bryggningsmetoder och teodlingar.

Fler intresserar sig för japansk kultur

Yuko Ono har jobbat med te i 13 år i Sverige, som år efter år ligger bland toppländerna när det kommer till kaffekonsumtion per person.

– Det har förändrats under mina 13 år. I början var det bara folk som drack te för hälsans skull. Sedan kom matchatrenden från USA, då fastnade folk för det. Och nu är det många som reser till Japan. Jag märker att folk har blivit mycket mer intresserade av japansk kultur.

Varför ska man dricka just japanskt te då?

– Det finns japanskt te för alla tillfällen. Det finns så många olika tesorter och olika sätt att brygga för att få olika färger och smaker.

Kurserna och provningarna hålls i Yuko Onos lokal på Hägerstensvägen 104 i Aspudden den 24 till 27 augusti. Läs mer här.