ANNONS

Järfälla-M om AKB:s avgång: ”Tuffa dygn”

Cecilia Löfgreen moderaterna järfälla
"Nu ligger mycket ansvar på valberedningen" säger Cecilia Löfgreen (M).
Järfällamoderaternas Cecilia Löfgreen var en av de moderater som bad om partiledarens avgång. Nu har Anna Kinberg Batra avgått, och frågan är, vad händer nu?
ANNONS

I veckan som gått gick flera ledande moderater ut och bad om partiledaren Anna Kinberg Batras avgång – en av de var Cecilia Löfgreen, oppositionsråd i Järfälla.

– Den nationella nivån bidrar inte till våra förutsättningar, och då fungerar inte nuvarande ledning. Vi ser att det vore bra med en ny partiledare, sa Cecilia Löfgreen under torsdagen.

”Tuffa dygn för Moderaterna och för Anna”

Mindre än ett dygn senare, på fredagsmorgonen, berättade Anna Kinberg Batra att hon har för avsikt att avgå från posten som partiledare för Moderaterna. Detta för att ge Moderaterna bättre förutsättningar att kunna driva sin politik. Det är ett beslut som Cecilia Löfgreen välkomnar.

– Anna är en väldigt kompetent person, hon är rolig och full av energi. Jag delar hennes tanke om att det är dags att prata mer om våra politiska förslag. Fler poliser, satsa på skolan och se till att fler får sitt första jobb, säger Cecilia Löfgreen.

– Det har så klart varit väldigt tuffa dygn för Moderaterna och för Anna. Men jag tror att det här ger bäst förutsättningar för att byta bort Socialdemokraterna i Järfälla och Sverige.

Hoppas hitta ersättare snabbt

Men avgången har också kastat en skugga av osäkerhet över Moderaternas framtid. Till skillnad från Liberalerna, som också befinner sig i en partiledarstrid, saknas det hos Moderaterna en tydlig utmanare om posten som partiledare. Cecilia Löfgreen vill nu att en process snabbt startar för att hitta en ersättare.

– Såna här processer är aldrig roliga och blir sällan bra, nu ligger mycket ansvar på valberedningen för att se till att vi får en bra dialog framåt med bra förankring och ett ledarskap som vi kan sluta upp kring, säger Cecilia Löfgreen.

”Vi har våra gemensamma grundvärderingar”

En del bedömare har pekat på Kinberg Batras beslut om att öppna för samtal med Sverigedemokraterna som anledningen till det tydliga tappet i opinionsmätningarna. Men Cecilia Löfgreen vill inte tala om vilken sorts profil Järfällamoderaterna vill att nästa partiledare ska ha.

– Den politiska profilen skulle jag säga inte skiljer sig så mycket från moderat till moderat, vi har våra gemensamma grundvärderingar som jag utgår ifrån kommer vara vägledande oavsett vem det blir, säger Cecilia Löfgreen.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.