Järfälla-(L): Birgitta Olsson som partiledare

"Partiet har gått åt ett håll där jag inte känner mig bekväm" säger Nikoletta Jozsa (L).
"Partiet har gått åt ett håll där jag inte känner mig bekväm" säger Nikoletta Jozsa (L).
Liberalerna i Järfälla går tillsammans med flera andra distrikt till landsmötet i höst med krav på partiledarbyte: Jan Björklund ut, Birgitta Olsson in.
– Vi tror att det finns ett starkt stöd för Birgitta och hennes tolkning av liberalism, säger Nikoletta Jozsa, Liberalernas gruppledare i Järfälla kommun.

Liberalernas landsmöte sker den 17-19 november i höst, men redan nu börjar många distrikt fundera på vilka frågor som ska drivas på mötet. En av de hetaste frågorna är Jan Björklunds vara eller icke vara – och nu, med ett halvår kvar till mötet, går flera distrikt ut och kräver att Birgitta Olsson tar över posten som partiledare.

Två tunga län i Örebro och Uppsala kommer att driva frågan på mötet, och nu har även Liberalerna i Järfälla, i Nynäshamn och i Kista-Rinkeby ställt sig bakom det. Mitt i har frågat Nikoletta Jozsa, gruppledare för Liberalerna i Järfälla kommun, om deras beslut.

Varför vill ni byta partiledare?

– Jag tycker Birgitta är en utmärkt ledare, jag tycker att hon har en väldigt bred politisk kunskap. Hon kan leda oss till förnyelse – vi har ju haft en förnyelseprocess väldigt länge så det är ju inte helt oväntat att vi nominerar henne. För mig är hon den som starkt står för liberalism, och jag känner att hon är den som kan leda oss in i en stark valrörelse med liberalismen som grund.

Är det några stora ideologiska skillnader mellan Birgitta Olsson och Jan Björklund?

– Absolut, jag tycker Birgitta står för mer liberalism och socialliberalism, där jag känner mig mer hemmahörande. Hon öppnar för människans frihet och bestämmanderätt. Där kan jag tycka att partiet har gått åt ett håll där jag inte känner mig bekväm, det är mer påbud och förbud man pratar om och det känner jag mig inte bekväm i. Liberalismen ska representera frihet och möjligheter.

Påbud och förbud?

– Det är inte partiets förslag i sig som jag vänder mig emot, utan snarare tonaliteten i partiet. Det känns som att frågor om vård, ekonomisk jämställdhet och socialpolitik inte får plats just nu.

Hur tror du det här utspelet kommer att tas emot?

– Jag tror att det finns ett väldigt starkt stöd för Birgitta Olsson och hennes tolkning av liberalism. Vi hoppas nu på en öppen process, och så får landsmötet avgöra var vi hamnar. Men vi är ett liberalt parti och vi behöver vara liberaler.