Järfälla fortfarande ute efter Operan

thunblad-dramaten
"Vi har ingen anledning att planera om" säger Claes Thunblad, kommunstyrelsens ordförande.
Nacka drog sig ur samtalen om att husera Dramatens och Operans nya lokaler, i frustration över att inga besked verkar komma. Men Järfälla ger inte upp.

Operans och Dramatens verkstadslokaler blir för små, och verksamheterna ska flytta vidare år 2021. I de nya lokalerna ska såväl ateljéer och verkstäder som en scen finnas – attraktivt byte för Stockholmsregionens tillväxtkommuner.

Nacka, Huddinge, Järfälla och Sundbyberg har alla varit ute efter de nya lokalerna och presenterat sina förslag. Men besked har dragit ut på tiden – redan i julas skulle ett beslut har kommit, vilket sedan skjutits upp flera gånger och fast vi nu är långt inne i sommaren kan Operan och Dramaten ännu inte säga när de säkert vet vem som ska få husera verksamheten. Istället får nu kommunerna förhandla med Vasakronan, som just nu förvaltar verksamheternas lokaler.

Inget tålamod kvar i Nacka – men gott hopp i Järfälla

På grund av fördröjningarna tappade Nacka kommun tålamodet och drog sig ur samarbetet med hänvisning till att man inte kunde reservera lokalerna hur länge som helst. Men Järfälla har ännu inte hoppat av tåget – när beskedet om att Nacka dragit sig ur kom, twittrade kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad, (S), följande tweet.

Enligt Claes Thunblad har Järfälla kommun ingen särskild brådska, men säger att det borde vara angeläget för kulturinstitutionerna att snabbt nå ett beslut.

– År 2021 ska de ju flytta ut. På så sätt borde de ju vara måna om att påskynda processen så mycket som möjligt. Vi har ingen anledning att planera om utan vi har kontaktat Vasakronan så som vi blivit instruerade, säger Claes Thunblad.

Järfällahus AB kan sänka kostnaderna

För Järfällas del finns en anvisad plats i Barkarbystaden, där man också erbjudit sig att låta Järfällahus AB bygga och förvalta lokalerna helt efter verksamheternas önskemål. Det skulle enligt Claes Thunblad kunna spara stora kostnader, eftersom det kommunala bolaget inte har lika höga vinstkrav som privata företag.

– Men jag vill inte recensera själva processen, nu är det Vasakronan vi har kontakt med. Jag vet inte hur de andra kommunerna ligger till, men vi har ju en tomt som är detaljplanerad och klar i bästa läge. Där vinner man ju ett eller två år på att det är färdigplanerat, säger Claes Thunblad.

Kan E18 bli nyckeln?

Eftersom de nya lokalerna ska tillverka scenografi åt Operan och Dramaten behövs goda transportmöjligheter mellan verkstäderna och centrala Stockholm. Järfälla kommun hoppas på att tunnelbanan och närheten till E18 kan bli de avgörande faktorerna.

– Vi gör det vi kan för att få hit etableringen. Sen finns det inte mycket vi kan påverka utan det ser likadant ut som förra året, med ändringen att de vill att Vasakronan bygger och förvaltar, säger Claes Thunblad.