Järfälla fortsätter köpa Lundinaktier

Järfälla kommun fortsätter att köpa aktier i kritiserade Lundin petroleum och Telia sonera.

Oppositionsrådet är kritiskt, men det finns inga planer på att sälja aktierna.

Som Lokaltidningen Mitt i kunde berätta i maj förra året, äger kommunen aktier i bland annat Lundin petroleum och Telia sonera, två bolag som kritiserats för affärer i länder med tveksamma regimer.

Ansvariga uppgav då att innehavet hade varit uppe för diskussion och att man löpande följde utvecklingen, men att man valt att inte vidta åtgärder.

Dåvarande oppositionsrådet Lotta Håkansson Harju (S), reagerade starkt och tänkte ta upp saken i kommunstyrelsen:

– Vi ska inte ha aktier i ett sådant företag. Det är obehagligt att ha med det företaget att göra, sa hon då om Lundin-aktierna.

Men kommunen har valt att behålla aktierna. Och man går steget längre genom att köpa på sig fler aktier i båda bolagen.

Den 28 januari i år köpte kommunen 1 536 aktier i Lundin petroleum för 254 304 kronor. Samma dag köptes även 10 280 aktier i Telia sonera för 470 260 kronor.

Claes Thunblad (S), nytt oppositionsråd, säger:

– Båda de bolagen är ifrågasatta. Jag är mycket tveksam till att vi fortsätter köpa. Vi har ett otroligt ansvar både etiskt och moraliskt. Hade vi varit i majoritet hade jag uppmanat att vi slutar med det.

Kommunens portföljförvaltare har haft särskild bevakning av de två bolagen under 2012 men ”inte kunnat vederlägga att bolagens agerande strider mot de uppställda reglerna”. Kommunen tänker inte sälja:

– Inte så länge vi inte kan konstatera ett regelbrott. Men vi har särskild bevakning på bolagen, sedan får vi se, säger finanschef Axel Bernhult.

Fakta

Två brottsmisstänkta bolag

Lundin petroleum: Åklagare utreder misstankar om brott mot mänskliga rättigheter i Sudan och Etiopien. Folksam har sålt sitt aktieinnehav.

Telia sonera: Åklagare utreder misstänkt mutbrott i Uzbekistan. Två medarbetare har delgetts misstanke.

Järfällas innehav: Lundinaktier, totalt 2,2 mkr. Telia sonera-aktier, totalt 4,2 mkr.

Källa: Järfälla kommun