ANNONS

Järfälla klättrar rejält – nu i topp i länet

Satsningen på solceller menar Aphram Melki (C) har lyft kommunens miljöarbete.
Satsningen på solceller menar Aphram Melki (C) har lyft kommunens miljöarbete.
Aphram Melki (C), kommunalråd och ordförande miljö- och bygglovsnämnden.
Aphram Melki (C), kommunalråd och ordförande miljö- och bygglovsnämnden.
Järfälla kan nu titulera sig länet bästa miljökommun, och tog även ett rejält kliv från fjolårets plats 26 till 9:e bästa miljökommun i landet. Det visar tidningen Aktuell Hållbarhets årliga granskning av landets bästa miljökommuner.
ANNONS

När tidningen Aktuell Hållbarhet för nionde året i rad presenterar sin kommunrankning över hur bra landets kommuner är på miljöarbete, tar Järfälla ett rejält kliv från plats 26 i landet till plats nio. Den placeringen räcker också till att bli bästa miljökommun i länet.

– Det förvånar mig inte eftersom kommunens målsättning är hög. Nu ser vi utdelning på det arbete som har lagts ner de senaste åren, och jag tror att vi kommer att förstärka vår position ytterligare, säger Aphram Melki (C), ordförande i miljö-och bygglovsnämnden.

Flera anledningar

Han lyfter bland annat fram arbetet med att göra skolor, förskolor och byggmaterial giftfria. Men också att minst 65 procent av den mat som serveras i kommunal omsorg ska vara ekologisk, samt att kommunen satsar på solceller på kommunala byggnader.

Nyligen beslutades även att ta bort avgiften på bygglovsansökningar för privatpersoner som vill ha solceller på sina hustak.

– Jag hoppas att kommuninvånarna ser att vi vill göra skillnad och att vi bryr oss. Att även om Järfälla växer mycket så ska tillväxten vara hållbar, och vi ska inte förlora det fokuset. Här är närheten till det gröna viktigt, och det ska vi förstärka, säger Aphram Melki.

Helsingborg bäst i landet

Aktuell Hållbarhets kommunrankning mäts bland annat kommunernas aktivitet och ambition inom miljöområdet. Det görs, enligt Aktuell Hållbarhet, dels genom enkäter som kommunerna svarar på, men även på insamlad data från flera offentliga källor.

Till bästa miljökommun i landet utsågs Helsingborg, följt av Gävle och Västerås. I länet är Stockholm andra bästa kommun följt av Sollentuna.


Läs även andra Järfällanyheter:

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.