ANNONS

Järfälla hamnar på plats 279 av landets 290 skolkommuner

Skolkommun Järfälla
I undersökningen har kategorier som lärarlön, resurser till undervisning, andel barn i förskola och andel godkända elever undersökts.
Sveriges bästa skolkommun har korats.
Järfälla hamnar långt från toppen på plats 279 av 290.
"Självklart blir man oroad", Nikoletta Jozsa (L).
ANNONS

Vilken skolkommun är bäst i landet? Lärarförbundet har gjort en lista över landets 290 kommuner, och Järfälla kommer där på plats 279.

– Självklart blir man oroad, men vad jag förstår så har det blivit bättre nu. Vi är självklart inte nöjda med att vi har hamnat så lågt, det är inte acceptabelt och vi måste bli bättre på de olika delarna, säger Nikoletta Jozsa (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Vi är självklart inte nöjda

Nikoletta Jozsa

 

Statistiken som ligger till grund för undersökningen har hämtats från läsåret 2017/2018. En del av underlaget har också hämtats från läsåret 2018/2019, innan styret i kommunen byttes. Statistiken baseras alltså på perioder då nuvarande allians inte styrde.

– Vi har skjutit till mer pengar två budgetar i rad. Alliansen har sagt att fokus ska ligga på skolan under vår mandatperiod, och det är det vi försöker visa med bland annat resurserna, säger Nikoletta Jozsa.

Går inte att jämföra med tidigare år

Det går inte att jämföra listplaceringar från år till år då Lärarförbundet ändrar undersökningen. Förra året hamnade Järfälla på plats 160, men har alltså inte ”tappat” över hundra placeringar.

– Jag hoppas att skolorna i Järfälla och lärarna i Järfälla kommer att må bättre. Det är oroande att se det här och självklart kommer vi inte att sitta still i båten, säger Nikoletta Jozsa.

Självklart kommer vi inte att sitta still i båten

ANNONS

Nikoletta Jozsa

 

Richard Lindforss (M), ordförande i kompetensnämnden, tycker att placeringen är oroväckande. Han menar att det som påverkar gymnasieskolan är att för få fullföljer sin utbildning.

– Problemet i det här är att vi har en gymnasieskola och där går 20 procent av Järfällas elever. Resten går på andra kommunala skolor och fristående alternativ. Det är svårt att styra för alla, det är över 150 olika skolor som eleverna går på, säger Richard Lindforss.

Ordning och reda viktigt

Han berättar att de har två mål för att förbättra gymnasieskolan. Det ena är att öka kunskapen hos eleverna och den andra är att ha mer ordning och reda.

– När du är på lektionen ska du kunna få ro och trygghet så att du kan prestera. Risken är att om du inte har det vill du inte komma på lektionen, då kommer frånvaron öka, säger Richard Lindforss.