ANNONS

Järfälla toppar listan över kritiken

Skolchef MInna Avrin, Järfälla kommun om att anmälningar till skolinspektionen ökar.
Varje gång ett barn blir kränkt är det en situation som inte borde hända, säger Minna.
Skolchef MInna Avrin, Järfälla kommun om att anmälningar till skolinspektionen ökar.
Skolchef Minna Avrin, Järfälla kommun.
Järfälla var den kommun i norra Stockholm där flest förelägganden delades ut mot skolor i fjol. Brister i rapporteringen av kränkningar ligger bakom menar barn- och ungdomschefen.
ANNONS

Antalet anmälningar mot skolor i Järfälla ökar och ungefär en femtedel av alla beslut leder till förelägganden och kritik.

– När vi har jämfört oss med landet, ser vi att vi ligger i nivå med statistik för riket. Vi är varken bättre eller sämre än andra kommuner. Men varje gång ett barn blir kränkt är det en situation som inte borde hända, säger Minna Avrin, barn- och ungdomsdirektör i Järfälla.


Mitt i har granskat anmälningarna till Skolinspektionen. Kartläggningen visar att antalet anmälningar ökat markant under de senaste åren – i vissa områden med 100 procent.

Läs hela granskningen här.


De allra flesta anmälningar handlar om kränkande behandling och det som Järfälla framförallt fått kritik för är att kränkningar inte har anmälts till huvudmannen.

– Det kan uppstå situationer där två elever blir osams men läraren tycker att de reder ut det på plats. Senare kommer det fram via föräldrarna att en elev känt sig kränkt.

Hon menar att kommunen behöver bli bättre på att ge personalen verktyg för att tydligt avgöra vad som är en kränkning och behöver rapporteras in till rektor och huvudman. Men också att kommunicera med föräldrar.

ANNONS

– Ibland får vi in en anmälan till skolinspektionen utan att frågan har varit uppe med personalen först. Vi behöver bli bättre med att vara tydliga med vårdnadshavare om att de kan vända sig till oss.

2016 ändrade kommunen rutinerna för hur inrapportering av kränkningar ska ske och satsade på att utbilda personal i hur de gör rapportering och när de enligt lag är skyldiga att göra det. Satsningen har lätt till att inrapporteringen har ökat kraftigt.

En av skolorna som fått flest anmälningar är Aspnässkolan. Den sticker också ut för att flera anmälningar handlar om kränkande behandling mot elev av personal. 2015 fick skolan kritik i två fall där personal ska ha kränkt en elev och i ett av fallen fick skolan böta 15 000 kronor till eleven.

– Självklart kan det ske missförstånd men personal ska inte kränka elever. Så fort vi får in sådana anmälningar sätter rektor in särskilda insatser.

Fakta

Anmälningarna

2015

Anmälningar: 35

Beslut: 26

Förelägganden: 2

2016

Anmälningar: 59

Beslut: 26

Förelägganden: 7

2017

Anmälningar: 63

Beslut: 66

Förelägganden: 14

Källa: Siris, Skolinspektionen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.