Järfälla får miljonbidrag för bostadsbyggande

Flygbild
Flera tusen nya bostäder ger miljonbelopp i byggbonus till Järfälla.
Under 2016 började bygget av sammanlagt 1236 nya bostäder i Järfälla. Som belöning får nu kommunen 23,7 miljoner i bidrag av staten, pengar som ska gå till investeringar.
– Det ska gå till välfärdsverksamhet, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

På måndagen redovisade Boverket siffrorna för den så kallade ”byggbonusen”, eller ”stöd till ökat bostadsbyggande” som det egentligen heter. Sammanlagt fördelades 1,8 miljarder kronor mellan 199 kommuner i Sverige, för att de byggt nya bostäder.

Järfälla är en av de kommuner som kammar hem mest pengar, och får sammanlagt 23,7 miljoner kronor i stöd, för de 1236 nya bostäder som påbörjats i kommunen under förra året.

– Det är otroligt välkommet och positivt, det här är ju en bonus regeringen infört för att belöna kommunerna efter byggnation. Det möjliggör en utbyggnad av välfärdsverksamheten. Nya skolor, nya förskolor, nya äldreboenden, kultur- och idrottsinvesteringar, säger Claes Thunblad (S).

”Inget vi budgeterat med”

Att Järfälla skulle bli en av de stora mottagarna var ingen hemlighet med tanke på den höga byggtakten i kommunen, men några exakta siffror blev inte offentliga för under måndagen. Med tanke på att ett stort antal lägenheter påbörjats även under 2017 kan kommunen förvänta sig en bonus i ungefär samma storlek nästa år.

– Vi räknar med att vi kan få hem ett liknande belopp för nästa år. Men det är inget vi budgeterat med, utan det blir en bonus, säger Claes Thunblad.