Järfälla på 22:a plats i bredbandsrankning

Järfälla fortsätter, tillsammans med andra tätortskommuner, att toppa rankningen.
Järfälla fortsätter, tillsammans med andra tätortskommuner, att toppa rankningen.
I Järfälla kommun har 77 procent av hushållen tillgång till bredband via fiber. Det innebär att kommunen hamnar på 22:a plats i Svenska Stadsnätsföreningens undersökning.

Kommunen fortsätter att ligga högt i rankningen över bäst fibertäckning i landet. Sedan kommunen år 2013 gick från ungefär 50 procents till 70 procents täckning har kommunen stadigt parkerat sig bland de 30 kommuner med bäst täckning i landet. I år hamnar Järfälla på 22:a plats, vilket är samma position som förra året.

Landets kommuner i genomsnitt har ungefär 66 procents täckning och det är Sundbyberg som toppar mätningen för sjunde året i rad – där har hela 95 procent av hushållen tillgång till fiberbredband. I botten av listan ligger flera glesbygdskommuner. I Malung-Sälen i Dalarna, och Hörby kommun i Skåne, är det under fem procent av befolkningen som har tillgång till fiberbredband.

Den nationella bredbandsstrategin ”Sverige helt uppkopplat 2025” har som mål att 95 procent av alla hushåll och företag ska ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s redan år 2020, för att sedan stiga till 100 procent fem år senare.

– Det är fortfarande långt kvar till det nationella målet att alla ska ha möjlighet att ansluta sig till snabbt bredband år 2025. För att nå dit krävs fortsatt sund konkurrens på bredbandsmarknaden, där många aktörer investerar och kommunerna tar sitt ansvar för att garantera långsiktighet och öppna nät, säger Mikael Ek, som är VD för Svenska Stadsnätsföreningen.

På Svenska Stadsnätsföreningens hemsida finns alla siffror, och du kan själv jämföra hur olika kommuner står sig.