ANNONS

Så blir 2020-talet i Järfälla – vi har plockat fram spåkulan

2020-talet i järfälla
Mitt i blickar in i framtidens Järfälla.
2010-talet. Decenniet då kommunen varken fick en spegelkula över motorvägen eller ett centrum döpt efter sig, men däremot en ny station i Kallhäll och ett historiskt Alliansstyre.
Vi har nu plockat fram spåkulan och blickar in i 2020-talet.
ANNONS

Mellan 2015 och 2018 byggde Järfälla kommun i genomsnitt 920 bostäder per år, enligt en sammanställning från länsstyrelsen i Stockholm. Spåkulan visar tydligt att det kommer att byggas minst lika mycket under 2020-talet, om inte mer.

Bara när det gäller lägenheter och småhus finns planer på att bygga 15 000 nya i kommunen under den närmaste tioårsperioden. Med tanke på att kommunen räknar med att ha kommit upp i 103 108 invånare år 2028, är detta inte så konstigt.

Kollektivtrafiken

Ökningen ställer även krav på det omdebatterade ämnet kollektivtrafiken.

Utbyggnaden av tunnelbanan till Barkarbystaden och Barkarby station kommer att fortsätta under 2020-talet. Trafikstarten har flyttats fram och är nu beräknad till år 2026.

Regional stadskärna

Barkarby, Jakobsberg och delar av Veddesta ska bli en regional stadskärna.

Det betyder att kommunen där ännu hårdare måste planera och realisera en mer sammanhängande region med fler boendemöjligheter, arbetsplatser och bättre kollektivtrafik.

Styret i Järfälla

Alliansen fick sitta kvar vid makten 2010 och de borgerliga skrev därmed lokalpolitisk historia efter att blocken i decennier turats om att styra Järfälla.

Med tanke på att valet 2014 resulterade i ett koalitionsstyre och valet 2018 i ett minoritetsstyre skulle vad som helst kunna hända efter valet 2022.

ANNONS

Ovisst bygge

Det som också återstår att se är om Urban Park i Veddesta kommer att bli av eller inte. Hundratals av de exklusiva bostäderna har redan förhandsbokats för 20 000 kronor styck och annonserats med inflyttning år 2022.

Kommunen: Vi har inget samarbete med Well fastigheter

Problemet är bara att varken kommunen eller företaget som idag har verksamhet på tomten har något samarbete med Well fastigheter som ligger bakom projektet.

Därmed har bygget inte ens påbörjats. Men enligt Well fastigheters vd Christofer Carlsson kommer kunderna att kunna flytta in i sina lägenheter 2022 som planerat.

Fastighetsbolagets vd om lyxbygget: ”Jag ser ingen risk”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.