ANNONS

Järfälla kommun om råttproblemet: “mata inte fåglarna”

Råttor problem Järfälla kommun
Det här är en digital råttfälla som Anticimex visade för Mitt i 2019. Den skickar en elektrisk stöt som gör att råttans hjärta stannar.
Järfälla kommun har ansvar för att bekämpa råttor på allmänna platser.
Agneta Dahlgren, miljö- och kvalitetssamordnare, tycker att satsningarna gett effekt men att det största problemet är att folk matar fåglar. 
ANNONS

Mitt i har tidigare berättat om Jakobsbergsbon Eda Vinni som fick sin bil förstörd av råttor. Eftersom det skedde på en boendeparkering har Järfälla kommun inte huvudansvaret.

Men Mitt i passade ändå på att prata med Agneta Dahlgren, miljö- och kvalitetssamordnare på Bygg- och miljöförvaltningen i Järfälla kommun för att se vad de gör för att komma till bukt med problematiken på allmänna platser.

– Det är inte lätt, det är en ständig jakt på råttor. Det är jätteviktigt att alla tar sitt ansvar och inte kastar matrester omkring sig, säger hon. 

Agneta Dahlgren miljö- och kvalitetssamordnare på Bygg- och miljönämnden i Järfälla kommun

Agneta Dahlgren. Foto: Privat

Råttfällor med el

Kommunen samarbetar med bland annat Järfällahus, centrumägare och olika saneringsföretag. Tillsammans lägger de ut råttfällor med den senaste tekniken.

I dag finns till exempel fällor som dödar med el och skickar notiser när de fångat en råtta. 

– Vi har regelbundna uppföljningsmöten där vi ser om vi bör och i så fall var vi ska flytta fällorna för att de ska vara som mest effektiva. Det går aldrig att släppa det här arbetet, det kommer nya råttor hela tiden, säger Agneta Dahlgren. 

ANNONS

Mata inte fåglar

Hon berättar att de största problemen har funnits omkring Jakobsbergs och Viksjös centrum samt Riddarparken och Vasaparken.

Agneta Dahlgren tycker att satsningarna där har gett effekt. Förutom råttfällor ökar kommunen även tömningarna av papperskorgar när det blir varmare ute för att minska mängden mat för råttorna. 

– Men det stora problemet är att folk matar fåglarna utan vetskap om att de då även matar råttorna. Även att man slänger mat på marken. Det är svårt att få folk att ändra ett beteende, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.