ANNONS

Järfälla sjunker i Bäst att bo-ranking

I magasinet Fokus årliga ranking över vilka kommuner det är bäst att bo i sjunker Järfälla för andra året i rad.
ANNONS

Varje år publicerar tidskriften Fokus en årlig lista där Sveriges kommuner rankas efter var det är bäst att bo. Järfälla har åkt berg- och dalbana i rankingen, men hamnar i år på plats 40, en sämre ranking än föregående år, för andra året i rad. Samtidigt som resultatet har sjunkit i två raka år ligger Järfälla alltså i den högsta åttondelen i landet.

Undersökningen görs i samarbete med Internationella Handelshögskolan i Jönköping och består av en sammanvägning av fem olika kategorier som undersöks separat: var det är bäst att vara ung, att vara äldre, att ha familj, att arbeta och fundamentala variabler (som huspriser, medeltemperatur, tillgång till fiber).

I de första fyra kategorierna hamnar Järfälla ganska lågt i rankingen, men vad gäller ”att arbeta” ligger kommunen på fjortonde plats, något som drar upp det totala snittet. Där tar man hänsyn till sånt som hur många nya företag som startas, kommunalskatten, andelen högutbildade och andel förvärvsarbetande.

Stockholm ligger högst i rankingen, följt av Mölndal, Göteborg och Solna. I botten finns många glesbygdskommuner, där Skinnskatteberg hamnar på plats 260. Därefter presenteras platserna 261-290 utan inbördes ordning. Där finns noterbart många städer centrala och norra Sverige.

Läs mer hur rankingen ser ut och hur den gjorts på magasinet Fokus hemsida.